Hírek (2006)
Október 21., szombat


Kulturális rendezvények az 1956. évi forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából

     Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - Számos kulturális rendezvényre kerül sor ma országszerte az 1956. évi forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából.

     A fővárosban egy szabadtéri képzőművészeti kiállítás keretében 300 darab egyedi képzőművészeti alkotásból álló, 2.000 méter hosszú nemzeti színű szalaggal díszítik fel a budai rakpartot. A "Szabadság Szalag" az Erzsébet híd és a Margit híd között, a budai alsó rakparton húzódik végig, a Forradalom Útjának egykori színhelyén. Az Erzsébet hídon pedig óriás molinókkal állítanak emléket az 56-os forradalomnak.
     Nyitott Múzeum ,56 címmel, a Kisfaludy utcában, a Corvin Mozi mögött szabadtéri kiállítás nyílik, amelyen korabeli harci járműveket és gépjárműveket lehet megtekinteni, üzlet- és lakásmúzeum várja a látogatókat, valamint interaktív filmvetítések és zenei programok közül válogathatnak az érdeklődők szombattól hétfőig.
     A Városháza parkban szintén korabeli harci járművek és gépjárművek, valamint fotók tekinthetők meg.
     A forradalom fő helyszínein, a Corvin közben, a Széna téren, a Műegyetem rakparton, a Városháza parkban több napon keresztül emlékpontok és információs sátrak várják a látogatókat.
     A 4-és és a 6-os villamos vonalán pedig egy 1956-ban gyártott szerelvény közlekedik majd, amely az ünnepségsorozatról ad tájékoztatást a megállókban várakozóknak.
     A Magyar Versmondók Egyesülete és a Magyar Művelődési Intézet "Vigyél hírt a csodáról!" címmel rendezi meg nemzeti vers- és prózamondó versenyének döntőjét a Magyar Művelődési Intézetben.
     In memoriam (Bódis Antal, Csűrös Zoltán, Komondy Sándor, Kovács József) címmel az 1956-os forradalom vértanúiról nyílik emlékkiállítás a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A kiállítás megnyitóján beszédet mond Kőnig Sándor rektor, a forradalomról és a szabadságharc főiskolai áldozatairól Tóth Sándor képzőművész emlékezik meg.
     A forradalom emlékére kanadai gálaestet rendeznek a Művészetek Palotájában, az esemény díszvendége Göncz Kinga magyar, és Peter G. MacKay kanadai külügyminiszter. Az ünnepségen fellép Holly Cole Kanada egyik legismertebb jazzénekese is.
     Vidéken is több kulturális rendezvényre kerül sor az évforduló alkalmából, így többek között Csömörön emlékművet avatnak a Hősök kertjében, Nyíregyházán pedig a Szent Teréz-templomban a Pro Musica Leánykar koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának