Hírek (2006)
Október 21., szombat


Göncz: aki nem élte át, az átalakítja a történeteket

     Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - Aki nem élte át, az szükségképpen átalakítja a történteket a maga aktuális céljai érdekében; ez a forradalmak és ez az ünnepek sorsa - nyilatkozta Göncz Árpád volt köztársasági elnök 1956-ról és az évfordulóról beszélve a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban.

     "Aki átélte, másképp ünnepli, mint az, aki nem, s szemtanú már nagyon kevés van" - mondta a volt államfő, hozzátéve, hogy "oly sok emléknyomorító idő telt el, hogy talán már sosem lehet ,56-ról a teljes igazat megírni".
     Megjegyezte: ha valaki mégis igazat írna, nem hinnék el neki, mert nem tudnák, hogy igaz.
     Göncz Árpád, akit annak idején életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek ,56-os szerepéért, elmondta: szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy méltó lesz-e a forradalom 50. évfordulójának ünnepe az ,56-osokhoz és a mai Magyarországhoz.
     Meglepődöttségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a forradalom megítélése ötven év után is mennyi indulatot kelt, és mennyi vitát, állásfoglalást provokál.
     Ezek okát abban véli, hogy "a forradalom sem tudott végleges válaszokat adni az általa feltett kérdésekre".      
     ",56 is lezáratlan volt, mint minden forradalmunk. S egyre biztosabban érzem, hogy nem a vége, inkább a kezdete volt valaminek" - fűzte hozzá.
     "Engem kárpótolt a sors, hiszen ha nem ülök börtönben, alighanem sosem lettem volna köztársasági elnök. De az a többieknek nem vigasz, hogy egyszerre csak egy államfő kell" - nyilatkozta Göncz Árpád.
     Az író 1956-os élményeinek megírásáról szólva azt mondta, a sors 1990 után eltérítette attól, hogy bármit is megírjon. "Rengeteg minden megíratlan maradt, s bár írófélének indultam egykor, leginkább csak addig jutottam, hogy végiggondoltam a témát" - mondta.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának