Hírek (2006)
Október 21., szombat


Október 23. - Sinkovits Gyula: minden nemzedék ismerje meg 1956 történetét

     Hévíz, 2006. október 21., szombat (MTI) - Minden nemzedék feladata, hogy 1956 valóságos történetét, történelmünk e dicsőséges időszakát megismerje - mondta az ,56-os Szövetség országos elnöke Hévíz városának szombati, koszorúzással egybekötött ünnepségén.

     Sinkovits Gyula, a forradalom és szabadságharc kitörésének előzményeit vázolva rámutatott: az 50-es évek elején az emberek előbb "a Sztálin által exportált és egy szűk kommunista elit vezérelte diktatúra" természetét ismerték fel, majd a nép megérezte a kommunista hatalom gyengeségét".
     Mint mondta: a személyi kultusszal terhelt diktatúra gazdasági és szociális mélypontra juttatta az országot. Ez volt az egyik fő oka annak, hogy a lengyel nép melletti, 1956. október 23-i szolidaritási tüntetés elemi erejű forradalommá, majd a gyilkos feloszlatási akciók hatására felkeléssé, fegyveres szabadságharccá erősödött.
     A szónok krónikaszerűen vázolta az október 23. és november 10. közötti napok drámai történéseit, hőstetteit és a politikai tőrbecsalás példáit, szólt a hősies ellenállás szörnyű mérlegéről is.
     A visszatért diktatúra 1960-ig több mint 20 ezer hazafit börtönzött be, ezreket internált és több mint 500 embert ítélt halálra - mondta Sinkovits Gyula.
     "A forradalmat és szabadságharcot ellenforradalomnak nevezve bemocskolták. Pedig 1956 népe a szovjet birodalmi terjeszkedés és kiszolgáltatottság ellen, a demokratikus szabadságjogokért és a függetlenségért emelt szót és fegyvert" - hangsúlyozta.
     A hévízi ünnepség résztvevői a nap folyamán koszorúkkal tisztelegtek Nagy Imre mellszobránál, az 1848-1956-os emlékmű talapzatánál és az általános iskola egykori diákja, az ,56-os forradalmárként később kivégzett Földes György emléktáblájánál.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának