Hírek (2006)
Október 21., szombat


Október 23. - Ünnepség Barcson, Király Béla nem tudott részt venni

     Barcs, 2006. október 21., szombat (MTI) - Barcson Király Béla, az '56-os Nemzetőrség főparancsnoka helyett alkalmi szónok, Bagi Gáborné történelemtanár, a város díszpolgára mondott beszédet szombaton, az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

     Az esemény résztvevői a helyszínen értesültek arról, hogy a kaposvári születésű 94 éves vezérőrnagy, hadtörténész professzor, az 1956-os októberi forradalom idején a Forradalmi Karhatalmi Bizottság elnöke, a Nemzetőrség főparancsnoka, Budapest katonai parancsnoka egészségi állapota miatt lemondta a szónoki felkérést.
     A jelenlévőkkel így a 72 éves tanárnő, az 1956-os forradalom átélője osztotta meg gondolatait az ünnepről.
     Bagi Gáborné felidézte, hogy szegedi egyetemistaként társaival miként gondolkodtak a forradalomról.
     "A diktatúra népe '56-októberére öntudatra ébredt, és nem tudta elviselni többé a zsarnokságot, végtelen nagy szabadságvágy járta át, és ez vágy csodákra volt képes" - mondta, hangsúlyozva: október 23-a "népünk újjászületése, vagy feltámadása volt".
     Úgy vélte, az ünnep és a gyász - október 23-a és november 4-e - tévesen, feltehetően a szabadságharc kirobbanása és leverése között eltelt rövid idő miatt mosódik egybe.
     Az "öregség" okán a fiataloknak azt üzente: "az életnek szüksége van a lángolásra (...) de leginkább, legjobban mégis arra van szükségünk, hogy békében dolgozhassunk". A legfontosabb pedig az, hogy tudjunk egymáshoz közelíteni - fűzte hozzá.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának