Hírek (2006)
Október 21., szombat


A Francia Köztársaság elnöke megemlékezése '56 évfordulójáról

     Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - Mindannyian emlékezetünkben őrizzük a magyar népnek a szabadságáért, de egyben a mi szabadságunkért is hozott áldozatát - írja Jacques Chirac, a Francia Köztársaság elnöke az 1956-os magyar szabadságharc 50. évfordulója alkalmából írt üzenetében, amelyet a Francia Nagykövetség juttatott el az MTI-nek szombaton.

     A szabadság nevében Franciaország köszönetet mond Önöknek - írja üzenetében a francia államfő.
     Az ötven évvel ezelőtti eseményekre emlékezve és azok európai fogadtatását felidézve Jacques Chirac azt írja: "a magyar nép harca a miénk is volt egyben, a szabadság küzdelme a diktatúra és a totalitárius rendszer ellen".
     Hozzáteszi: Franciaország megnyitotta kapuit több ezer, a megtorlás elől menekülő magyar állampolgár előtt.
     A forradalmat úgy említi, mint amely "először próbált meg rést ütni a Közép- és Kelet-Európát szorító elnyomás falán".
     "És harminc évvel később - és oh, mennyi szenvedés árán - látom, akár egy szimbólumot, egy győzelmet, hogy 1989-ben a vasfüggöny első kilométereit a magyar határnál bontották le" - olvasható a Jacques Chirac által jegyzett közleményben.
     A remény sosem hal meg, ha a szabadság szenvedélye fűti; azé a szabadságé, amely a Francia Köztársaság jelmondatának első helyén szerepel, és amelyről tudom, hogy oly drága a magyar nemzet szívének - zárja sorait az államfő, aki legutóbb 2004-ben, Magyarország uniós csatlakozása előtt látogatott Budapestre.



Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának