Hírek (2006)
Október 21., szombat


Október 23. - Nagy Imre unokája leplezte le Tatabányán a mártír miniszterelnök szobrát

     Tatabánya, 2006. október 21., szombat (MTI) - Nagy Imre tatabányai mellszobrát a mártír miniszterelnök unokája, Jánosi Katalin és Bencsik János polgármester leplezte le szombaton, a Turul Mozi előtti parkban.

     "Nagy Imre megérezte, hogy nyiladék keletkezett a zsarnokság köpenyén, a véleménykényszer megszűnése sokak számára lehetőséget biztosított, hogy addigi cselekedeteikkel szembesüljenek. Voltak, akik elég bátrak voltak, hogy kihozzák a börtönből a demokratákat és összefogva kormányozzanak. Nagy Imre életútja itt csúcsosodott ki. Az összefogásban a nemzetért küzdött" - mondta köszöntőjében Bencsik János.
     A polgármester kiemelte, Nagy Imrében az embert kell meglátni, aki cselekszik és hibázik, képes észrevenni és kijavítani a hibákat. Amikor sarokba szorítják nem kezd hazudozásba, hazugságra nem épít újabb hazugságot, hanem azt mondja, én döntöttem és ezen az úton végig fogok menni, ha ez az életembe kerül is.
     "Nagy Imrének holtában is helye van közöttünk, helye van a forradalomért való helytállásáért, hazaszeretetéért, azért az egyedülálló emberi példáért, melyet áldozatával nekünk, az utókornak mutat" - mondta a szobor leleplezése után Jánosi Katalin.
     A szobor felállítását két önkormányzati képviselő, Jóna Imre és Takács Péter kezdeményezte, a város - saját forrásai mellett - pályázaton kapott félmillió forintot az emlékmű elkészítésére.
     A mészkő talapzatra helyezett, bronzból készült mellszobor Paulikovics Iván szobrászművész alkotása. Az ő nevéhez fűződik a tíz éve Kaposváron felállított egészalakos Nagy Imre-szobor.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának