Hírek (2006)
Október 21., szombat


Október 23. - Ünnepség a III. kerületben: az áldozatokra emlékeztek

     Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - Az 56-os hősök áldozata nem volt hiábavaló: ők teremtették meg az alapjait annak, hogy most demokráciában, Európa szabad állampolgáraiként dolgozhatunk a családok jövőjéért - hangzott el az óbudai Szent Péter Pál templom mellett a III. kerületi október 23-i központi megemlékezésén.

     Bús Balázs, fideszes politikus, Budapest III. kerületi polgármester szerint 1956-ban a nemzeti összefogás kivételes pillanata volt, amely a nemzet jobbik énjét mutatta meg: együttérzésből született a lengyel néppel, és nemzeti forradalom lett.
     A polgármester úgy értékelte, hogy az európai uniós forrásokat kihasználva, lelkünkben 1956 forradalmárainak személyes példájával a magunk erejéből, emberségéből olyan közösségeket lehet teremteni, amelyben hinni, dolgozni és élni lehet, és "a sok nehézséggel indult, küzdelmes XXI. század végül a mi századunk lesz".
     A polgármester emlékezett arra, hogy 50 évvel ezelőtt ezekben az órákban lázas reménységben fürdött a város, még nem tudták, hogy hamarosan golyózáport zúdítanak rájuk, szovjet tankok dúlják fel Budapestet, százakat gyilkolnak majd le. Még nem tudták, hogy a pártja és nemzete közül az utóbbit választó miniszterelnököt tőrbe csalják, és a többi kivégzettel együtt jeltelen tömegsírban temetik el.
     A politikus értékelése szerint 1956-ban nem volt két oldala a barikádnak: csak egy barikád volt, az utca végén pedig a szovjet tankok, és mögöttük lapultak az árulók.
     A megemlékezésen Bús Balázs és Tarlós István, a kerület volt polgármestere, a Fidesz fővárosi közgyűlési frakcióvezetője a templom falánál közösen helyeztek el koszorút Óbuda és Budapest nevében, majd a kisebbségi önkormányzatok, a parlamenti és parlamenten kívüli pártok, civil szervezetek óbudai vezetői, képviselői helyezték el a megemlékezés virágait.
     Bús Balázs az MTI-nek elmondta, hogy 1992-től hagyomány, hogy a templom falán elhelyezett első világháborús emlékműnél tartják az október 23-i központi megemlékezéseket is, majd november 4-én, a Schmidt-kastélynál emlékeznek, azon a helyszínen, ahol a legtovább tartottak ki 1956-ban a felkelők.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának