Hírek (2006)
Október 21., szombat


Október 23. - Kanada tiszteleg az ,56-os forradalom előtt

     Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - Gálaesttel emlékezett Kanada az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára október 21-én este Budapesten, a Művészetek Palotájában. Az eseményen bejelentették a Sarlós Alapítvány létrehozását.

     Kanada tiszteletét fejezi ki Magyarország előtt, emlékezve arra a mintegy negyvenezer menekültre, aki az 1956-os forradalom után érkezett a tengerentúli országba - hangsúlyozta az ünnepségen Kanada magyarországi nagykövete, Robert Hage. A diplomata emlékeztetett arra, hogy országa bátorította a hazájukat elhagyó magyarokat, hogy költözzenek Kanadába. Az 1989-es rendszerváltozás után pedig számos kanadai magyar tért vissza Magyarországra, sokan közülük befektetőként.
     Peter Munk, kanadai-magyar üzletember, a Trigránit Fejlesztési Rt. egyik alapítója beszédében kiemelte: 1956-ban Magyarországnak veszteség volt a hazájukat elhagyók tömege, az emigránsok azonban gazdagították Kanadát.
     Az üzletember az eseményen bejelentette a Demján Sándor, a Trigránit elnöke által kezdeményezett Sarlós Alapítvány létrehozását, amely a magyar felsőfokú közgazdászképzés erősítését, fejlesztését és versenyképességének növelését tűzi ki célul. Az ösztöndíjprogram 400 diák tanulmányait fogja segíteni - tette hozzá Peter Munk.
     Az alapítvány névadója, Andrew Sarlos (1931-1997) üzletember és filantróp, az 1956-os forradalom után emigrált Kanadába.
     A gálaest díszvendége Göncz Kinga magyar, és Peter G. MacKay kanadai külügyminiszter volt. A rendezvényen részt vettek a hazai politikai, kulturális, gazdasági és üzleti élet szereplői, a kanadai magyar közösség tagjai, és a diplomáciai testületek képviselői, többek között April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.
     Az ünnepi rendezvény fénypontja Holly Cole, Kanada egyik legismertebb jazzénekese, fellépett továbbá Varnus Xavér orgonaművész, valamint Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművész.
     Az ünnepségen levetítettek egy sikeres kanadai magyarokat megszólaltató rövidfilmet. Megtekinthető volt a forradalmat Kanada szemszögéből felidéző történelmi kiállítás is.
     A gálaest résztvevőit a szervezők megajándékozták Andrew Princz kanadai-magyar szerző dokumentumkönyvével amely az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára jelent meg "Ötven év távlatából - Bridging the Divide" címmel. A 144 oldalas, angol és magyar nyelven írt riportalbum tizenöt család egymástól elválasztott tagjainak történetét meséli el. A szereplők egy része az '56-os forradalom után Kanadába távozott, mások Magyarországon maradtak. A kötetet Sándor Katalin fotói és korabeli dokumentumok illusztrálják.
     A Kanada üdvözli Magyarországot gála szervezője a Kanadai Nagykövetség, a Kanadai Kereskedelmi Kamara, a Trigránit Fejlesztési Rt. és a Torontói Egyetem Munk Központja volt.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának