Hírek (2006)
Október 22., vasárnap


Kulturális rendezvények az 1956. évi forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából

     Budapest, 2006. október 22., vasárnap (MTI) - Számos kulturális rendezvényre kerül sor ma országszerte az 1956. évi forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából.

     A fővárosban Köszönet a szabadság hőseinek címmel nyílik állandó kiállítás az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A múzeum négy teremben összesen 400 négyzetméteren történelmi, katonai és képzőművészeti kiállítással emlékezik meg a forradalom évfordulójáról.
     Az "Emlékezés útján", az Andrássy út Oktogon és Izabella utca közötti szakaszán vasárnaptól hétfőig történelmi élőképsorozat és interaktív színházi programok idézik meg a korszakot és a forradalmi eseményeket.
     A Felvonulási téren a forradalom 13 napja címmel 10 órától éjfélig a forradalom napjait bemutató filmeket vetítenek vasárnap.
     Fényfestmény-kiállítással emlékezik meg a forradalomról Újbuda önkormányzata. A képzőművészek alkotásait a Fehérvári út és a Bartók Béla út között álló társasházak körtérre néző homlokzatára vetítik négy napon keresztül.
     Este a Magyar Állami Operaházban hagyományosan ünnep díszelőadással emlékeznek meg az 56-os forradalom és szabadságharc 50.évfordulójáról, melyen a közjogi méltóságok mellett külföldi állam- és kormányfők is részt vesznek.
     A Parlament estére ünnepi díszkivilágításba "öltözik".
     Vidéken is számtalan rendezvényre kerül sor. Zalaegerszegen Kapdebó Tamás Köpölyözés című, 1956-ról szóló drámáját mutatják be a Gönczi Ferenc Általános Művelődési Központ és Közép-Európai Kulturális Intézetben. Miskolcon az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából Nagy Imre utcát avatnak.
     Az ünnep alkalmából emlékművet avatnak többek között Polgáron, a római katolikus templom melletti parkban, Jászladányban a polgármesteri hivatalnál. Szolnokon pedig "Rozsdás Ősz" címmel nyílik fotókiállítás az 56-os helyi eseményekből.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának