Hírek (2006)
Október 22., vasárnap


Az emberekkel szembeni adósságára figyelmeztette az államot Erdő Péter bíboros

     Budapest, 2006. október 22., vasárnap (MTI) - Az emberekkel szembeni adósságára figyelmeztette az államot Erdő Péter bíboros, prímás az Új Ember című katolikus hetilap vasárnap megjelent számába írt cikkében.

     "Minden volt kommunista országban van egy súlyos erkölcsi kérdés, az államnak egy ki nem fizetett adóssága az állampolgárokkal szemben" - hangsúlyozta a Magyarország 1956-2006 című írásában a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.
     Ez az adósság - az írás szerint - egyrészt a negyvenes és az ötvenes években keletkezett az államosítások során, másrészt abból adódik, hogy negyven éven keresztül jogszabályok, alkotmányjogi normák formájában is kimondták: a dolgozók fizetés gyanánt kevesebbet kapnak munkájuk ellenértékénél, ám joguk van az ingyenes orvosi ellátásra, gyermekeik ingyenes oktatására, az öregségi nyugdíjra és a társadalombiztosításra.
     "A rendszerváltozás után változtak a jogszabályok is. Nem tűnt el minden biztosítási rendszer, de elkezdték hangoztatni, hogy mindez túl drága és nem lehet minden mindenki számára elérhető" - folytatta a szerző.
     A bíboros szerint a szociális igazságosság ma az egész világon súlyos kérdés, a volt szocialista országokban azonban ehhez járul az államnak ez a sajátos erkölcsi adóssága is azokkal szemben, akik negyven évi munkájukkal nem tudtak megtakarításokat gyűjteni öregségükre, nem tudtak magánbiztosításokat kötni.
     "Már az is fontos lenne, hogy a társadalom ráébredjen erre a jelenségre" - írta a bíboros, aki hangsúlyozta, hogy a volt szocialista országok gazdaságát már csak azért sem könnyű modernizálni és a Nyugat feltételeivel összhangba hozni, "mert fennáll ennek az igen komoly adósságnak a terhe".
     "Nehéz tehát olyan új szisztémát találni, amely igazságos és a gyakorlatban alkalmazható is" - állapította meg cikkében Erdő Péter bíboros.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának