Hírek (2006)
Október 22., vasárnap


Sztálin-szobor és Pongrácz-bőrkabát - ,56-os kiállítás nyílt a Hadtörténeti Múzeumban

     Budapest, 2006. október 22., vasárnap (MTI) - Köszönet a szabadság hőseinek címmel állandó kiállítás nyílt vasárnap Budapesten a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A történelmi, hadtörténeti és képzőművészeti tárlatot Szekeres Imre honvédelmi miniszter nyitotta meg.

     "1956 jelképe a magyar nemzeti összefogásnak és jelképe a hősiességnek" - mondta beszédében a miniszter.
     Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójáról négy teremben, összesen négyszáz négyzetméteren emlékezik meg a Hadtörténeti Intézet és Múzeum.
     A bemutató három nagyobb részből áll. A képzőművészeti szekcióban Magyarországon és az Egyesült Államokban élő kortárs művészek alkotásai tekinthetők meg, a művek témája az ,56-os forradalom.
     A második részben a forradalom eseményeit mutatják be, forradalmi ereklyékkel. Ezen a helyszínen állították ki a korabeli egyenruhákat, fegyvereket, hadfelszerelési eszközöket. A látogatók megtekinthetik egyebek mellett Pongrácz Gergely bőrkabátját, a Sztálin-szobor egy darabját, nemzetőr-jelvényeket és egy korabeli lyukas zászlót is.
     A harmadik blokkban a forradalom utóéletének emlékeit gyűjtötték össze a tárlat szervezői: emigránsok sorsával ismerkedhetnek meg ezen a helyszínen a látogatók.
     A bemutató október 22-től december 31-ig látogatható teljes formájában. A tárlat egy része ezt követően a Hadtörténeti Múzeumnak a magyar katonákat bemutató ötfejezetes kiállítása részeként lesz megtekinthető.
     A múzeumban a kilencvenes évek elején, 3-4 éven át, már látható volt egy 1956 eseményeit bemutató kiállítás. Az október 22-től kiállított tárgyak azonban ebben a formában még soha nem kerültek a nagyközönség elé.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának