Hírek (2006)
Október 22., vasárnap


Október 23. - Megemlékezés 1956-ról Győrött

     Győr, 2006. október 22., vasárnap (MTI) - Az 1956-os forradalmat és szabadságharcot nagy kiáltásnak nevezte Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat ünnepi megemlékezésén vasárnap Győrött.

     Az 50 évvel ezelőtti nagy kiáltás "végig zengett kelettől-nyugatig, északtól-délig, szerte a földgolyón" - mondta a szónok.
     Ittzés János saját emlékeinek felelevenítésével szólt a fél évszázaddal ezelőtti történésekről.
     "Fáj a szívem ötvenhatért. Hazámért, nemzetemért, a hősökért, az áldozatokért, s azért is, mert megint magunkra maradtunk" - kezdte vallomásszerű visszaemlékezését.
     A fél évszázaddal ezelőtti 12 nap eseményeit méltatva kijelentette: 1956 "világtörténelmi léptékkel mérve is maradandó jelentőségű"... a bukást követő "tomboló megtorlás, bitó- és börtön és tiszta szándékot bemocskoló számtalan félremagyarázás és hazugság ellenére".
     Az ünnepségen adták át a Győr megyei önkormányzat 1956-os emlékplakettjét azoknak, akik igazolhatóan a forradalom oldalán harcoltak, illetve a forradalomért életüket adták, a megtorlás áldozataivá váltak. Soltra E. Tamás alkotását 60-an kapták meg a vasárnapi ünnepségen. A megyei önkormányzat összesen közel 200 embert részesít a kitüntetésben. A díjazottak több mint fele posztumusz kapta az elismerést. Az emlékplakettet a települések megemlékezésein adják át az arra érdemeseknek.
     Az ünnepséghez kapcsolódóan megkoszorúzták Földes Gábor, az 1956-os forradalom és szabadságharc győri mártírjának emléktábláját. A Kisfaludy Színház egykori főrendezőjére Borkai Zsolt győri polgármester emlékezett. Szólt egyebek között arról, hogy Földes Gábor társaival megalakította a Petőfi Kört. Ha kellett, szavalt, ha kellett, lelkesített. November 4-e után színházi előadásokon próbálta életben tartani a forradalom szellemét. Sikerült kiharcolnia, hogy az 1956 december 15-én újra megnyitott teátrum első premierje a Bánk bán legyen. Tiborc panasza és a dráma fogadtatása "tüntetés volt az elnyomás ellen" - mondta a polgármester.
     A főrendező ellen koncepciós pert indítottak, és kivégezték.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának