Hírek (2006)
Október 22., vasárnap


Október 23. - Sólyom László kitüntetéseket adott át - többen csak vele fogtak kezet

     Budapest, 2006. október 22., vasárnap (MTI) - Sólyom László köztársasági elnök Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke jelenlétében vasárnap kitüntetéseket adott át a Parlament kupolatermében. Az ünnepségen több kitüntetett a három közjogi méltóság közül csak az államfőnek nyújtott kezet.

     Sólyom László a nemzeti ünnep, október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 17. évfordulója alkalmából összesen több mint hetven személyiségnek adományozta a Magyar Köztársasági Érdemrend elismeréseit, a Magyar Köztársaság arany vagy ezüst érdemkeresztjét, illetve a Nagy Imre Érdemrendet.
     Az államfő rövid köszöntőjében arról beszélt: a köztársasági elnök életében visszatérő alkalom, hogy kitüntetéseket ad át, ám ez mégsem válik számára sohasem rutinná, mindig ünnep marad.
     Kiemelte: a kitüntetéseket mindig nemzeti ünnepen adják át, ez azt szimbolizálja, hogy az egész nemzet fejezi ki elismerését és háláját. Szimbolizálja azt is, hogy a kitüntetettek az egész nemzetet képviselik - tette hozzá Sólyom László.
     A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra: különös alkalom, hogy az idén az elismerésben részesülők az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján vehetik át a kitüntetést.
     Sólyom László egészen sajátos kitüntetésnek nevezte a Nagy Imre Érdemrendet, ami - mint mondta - nem szerepel a szokásos kitüntetési hierarchiában, nem is olyan díszes, csak egy kis lyukas zászló, de mégis ez illik ,56-hoz.
     Úgy fogalmazott: "Azok az ,56-osok, akik megkapják ezt a kitüntetést, olyan teljesítményt nyújtottak, ami egész életüket meghatározta, amihez fogható nem lehetséges, amit csak egyszer lehetett megtenni, részt venni a forradalomban, a szabadság oldalán", különös megtiszteltetésnek nevezve, hogy átadhatja a kitüntetést az egykori szabadságharcosoknak.
     Az átadáskor több esetben jelezték, hogy a meghívott később veszi át az elismerést, ez történt például a Nagy Imre Érdemrenddel kitüntetett Sujánszky Jenő, továbbá később Fejér Dénes, a Pofosz stratégiai elnökhelyettese nevének felolvasásakor is.
     A kitüntetettek közül - jól látható módon - kilencen nem fogtak kezet mindhárom közjogi méltósággal. Többen csak Sólyom Lászlónak nyújtottak kezet, de olyan is volt, aki csak Gyurcsány Ferencet "hagyta ki".
     Csak az államfővel fogott kezet Tersztyánszkyné Vasadi Éva volt alkotmánybíró, a Pofosz és a TIB több megyei tisztségviselője, és több nyugállományú katonatiszt. Pintér Károlyné, a Pofosz Gulag Tagozata elnöke Sólyom Lászlónak és Szili Katalinnak kezet nyújtott, de Gyurcsány Ferencet nem hagyta gratulálni.
     Fónay Jenő, a Pofosz volt elnöke újságíróknak elmondta, hogy ő is csak a helyszínen döntött arról, mindhárom közjogi méltósággal kezet fog. Ezt azzal indokolta: ha eljön valaki az ünnepségre és átveszi a kitüntetést, tisztelje meg az átadót a kéznyújtással. Hozzátette azonban, hogy megérti azokat, akik másként döntöttek.
     Pintér Károlyné arra a kérdésre, mi az oka annak, hogy nem fogott kezet Gyurcsány Ferenccel, az MTI-nek azt mondta: "a múltam".
     "Az, hogy nyolc és fél évet voltam a Szovjetunióban, ártatlanul elítélve, és ő szintén ugye azért ott tanult, meg ott nevelkedett jóformán, ott tanulta ki a szakmát" - közölte a kormányfő személyével összefüggésben.
     Pintér Károlyné az MTI felvetésére, miszerint a kitüntetések zömét, így az övét is a miniszterelnök előterjesztésére adományozta a köztársasági elnök, kijelentette: tudomása szerint az ő esetében nem Gyurcsány Ferenc tett előterjesztést.
     "Ha én tudom, akkor el se fogadom" - mondta, majd hozzátette: a miniszterelnök "nemkívánatos személy" (...), miért nem mond le?".
     Az átadási ünnepséget követően Gyurcsány Ferenc pohárköszöntőt mondott a kitüntetettek, "a magyar tehetség és a magyar szabadság csillagai és nagyjai" tiszteletére.
     Az eseményen jelen volt a kormány több tagja, Boross Péter volt miniszterelnök, a négy parlamenti párt képviselője - Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke és Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője -, valamint sok közéleti személyiség.
     (FOTÓ)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának