Hírek (2006)
Október 22., vasárnap


Október 23. - Elmaradt kézfogások - László Boglár: el kell tudni választani a múltat a jelentől

     Budapest, 2006. október 22., vasárnap (MTI) - Kell tudni elválasztani a múlt érdemeit a jelen aktuálpolitikai vitáitól - mondta László Boglár, a miniszterelnök szóvivője az MTI-nek azt követően, hogy vasárnap, az állami kitüntetések átadásán több kitüntetett csak Sólyom László államfőnek nyújtott kezet.

     "Kell tudni elválasztani a múlt érdemeit a jelen aktuálpolitikai vitáitól, márpedig ez az ünnep a múlt tiszteletéről szól" - mondta a kormányfő szóvivője.
     A kitüntetettek közül - jól látható módon - kilencen nem fogtak kezet mindhárom közjogi méltósággal. Többen csak Sólyom Lászlónak nyújtottak kezet, de olyan is volt, aki csak Gyurcsány Ferencet "hagyta ki".
     Csak az államfővel fogott kezet Tersztyánszkyné Vasadi Éva volt alkotmánybíró, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (Pofosz) és a TIB több megyei tisztségviselője, valamint több nyugállományú katonatiszt.
     Pintér Károlyné, a Pofosz gulag tagozata elnöke Sólyom Lászlónak és Szili Katalinnak kezet nyújtott, de Gyurcsány Ferencet nem hagyta gratulálni.
     Pintér Károlyné arra a kérdésre, mi az oka annak, hogy nem fogott kezet Gyurcsány Ferenccel, az MTI-nek azt mondta: "a múltam".
     "Az, hogy nyolc és fél évet voltam a Szovjetunióban, ártatlanul elítélve, és ő szintén ugye azért ott tanult, meg ott nevelkedett jóformán, ott tanulta ki a szakmát" - közölte a kormányfő személyével összefüggésben.
     László Boglár az MTI érdeklődésére ezzel kapcsolatban csak annyit közölt: "A hölgy nagyon nagyot téved az állításaival".
     Gyurcsány Ferenc 1961. június 4-én született Pápán. Általános iskolába szülővárosában, míg középiskolába Budapesten és Pápán járt. Diplomáját a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem tanárképző karán szerezte 1984-ben, az egyetem közgazdaságtudományi karán pedig 1990-ben közgazdász diplomát kapott.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának