Hírek (2006)
Október 22., vasárnap


Október 23. - Sólyom László: nemzeti ünnep csak az lehet, amelyet a nemzet szívébe fogad

     Budapest, 2006. október 22., vasárnap (MTI) - Nemzeti ünnep csak az lehet, amelyet a nemzet szívébe fogad - mondta Sólyom László köztársasági elnök vasárnap, az 1956. október 22-i műegyetemi forradalmi diákgyűlés 50. évfordulóján a Műegyetemi rakparton.

     Az államfő köszöntő beszédében úgy fogalmazott: "nemzeti ünnep csak az lehet, amelyet a nemzet szívébe fogad, amelynek eseményei immár megváltoztathatatlanul rögzültek egy mítosszá vált történetben, és így lettek részei a nemzet öntudatának, és identitásának". Hozzátette: március 15-ét, már több, mint egy évszázada így ünnepeljük.
     Feltette a kérdést: mikor lesz 1956 október 23-a ilyen nemzeti ünnep? Ahhoz, hogy ünnep legyen, nem elég elrendelni törvényben, nem elég piros betűssel nyomni a naptárban, nem elég munkaszünetet engedélyezni, "azt az egész nemzetnek kell akarnia" - tette hozzá.
     Kiemelte azt is, 56-nak nem termettek olyan szimbolikus személyiségei, mint 1848-ban Petőfi Sándor, vagy Kossuth Lajos. De 56-nak vannak szent helyei, a Műegyetem aulája egy ilyen szent hely - tette hozzá és azt mondta: ezen a helyen minden együtt van az ünneppé váláshoz. Itt megvan az a közösség is, ami nélkül nem lehetséges az ünnep, hiszen az ünnepet a közösség csinálja - jelentette ki a köztársasági elnök.
     Az államfő fájdalmasnak és megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy a Műegyetem rektora kitiltotta a megemlékezést az épületből, mint mondta, éppen az 50. évfordulón. "Az, ahogyan ünnepelünk, szintén az ünnep részévé válik, nem a mi szégyenünk, nekünk nem erről kell számot adni, nekünk azt kell bizonyítanunk, hogy 56 méltósága mindennél erősebb" - hangsúlyozta.
     Az államfő beszédében köszöntötte a volt 56-osokat, valamint a magyarországi és a határon túli egyetemistákat.
     Vajna Zoltán egyetemi professzor az államfő beszéde előtt azt mondta: azért a Műegyetemi rakparton van a megemlékezés, mert "a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mai vezetése ma, október 22-én nem óhajt jubileumi ünnepséget az aulában, ünnepség helyett ott egy kiállítást rendeztetett".
     Az ünnepségen többek között részt vett Sólyom Erzsébet, a köztársasági elnök felesége, Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége Mádl Dalma, Ekler Gergely, a HÖOK elnöke, valamint Hajtó Ödön, a Magyar Mérnöki Kamara alapító elnöke.
     A beszédek után hagyományos fáklyás menet indult a Bem József térre. A menethez gyalogosan csatlakozott a köztársasági elnök is.
     (FOTÓ)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának