Hírek (2006)
Október 22., vasárnap


Sólyom László kitüntetéseket adott át - többen csak vele fogtak kezet - HÁTTÉR - FRISSÍTETT (új: további részletek)

     Budapest, 2006. október 22., vasárnap (MTI) - Sólyom László köztársasági elnök Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke jelenlétében vasárnap kitüntetéseket adott át a Parlament kupolatermében. Az ünnepségen több kitüntetett a három közjogi méltóság közül csak az államfőnek nyújtott kezet. Az elmaradt kézfogásokra idén március 15-én, a kitüntetések átadásán már volt példa, akkor Sólyom László nem fogott kezet a kitüntetett Fekete János nyugalmazott jegybank-alelnökkel, míg Szabad György Széchenyi-díjas történész, volt házelnök Gyurcsány Ferencnek nem adott kezet.

     Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 158. évfordulója alkalmából március 15-én a Parlamentben a köztársasági elnök - a miniszterelnök előterjesztésére - Kossuth- és Széchenyi-díjakat adott át. Ekkor Sólyom László nem fogott kezet a kitüntetett Fekete János nyugalmazott jegybank-alelnökkel, míg Szabad György Széchenyi-díjas történész, volt házelnök Gyurcsány Ferenccel nem parolázott.
     A történtek előzménye, hogy Sólyom László köztársasági elnök - az MTI-nek a köztársasági Elnöki Hivatal által nem cáfolt korábbi értesülése szerint - három ember, Fekete János közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank nyugalmazott alelnöke, Marjai József nyugalmazott miniszterelnök-helyettes és Mosonyi Emil vízépítőmérnök kitüntetését nem támogatta március 15. alkalmából.
     A Köztársasági Elnöki Hivatal korábbi közlése szerint az államfő úgy ítélte meg, hogy az alkotmány értékrendje alapján nem támogatható bizonyos személyek kitüntetése.
     Sólyom László még a március 15-i ünnepség előtt alkotmányértelmezést kért az Alkotmánybíróságtól a kormány, illetve a miniszterelnök által javasolt kitüntetésekkel kapcsolatban, mivel szerinte vannak olyanok, akiknek az alkotmány értékrendje alapján nem támogatható a kitüntetése - közölte korábban Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke az MTI-vel.
     A Köztársasági Elnöki Hivatal közlése szerint az államfő az Alkotmánybíróság döntéséig nem látott lehetőséget a kitüntetési előterjesztések aláírásának megtagadására, ezért azokat, említett fenntartása mellett, aláírta.
     Sereg András, az Alkotmánybíróság szóvivője az MTI érdeklődésére vasárnap azt mondta: a köztársasági elnök alkotmányértelmezési indítványával kapcsolatban elkészült egy határozattervezet, amelyet több alkalommal tárgyalt a testület, azonban azt az előterjesztő alkotmánybíró visszakapta átdolgozásra. Várhatóan a következő hetekben folytatja az Alkotmánybíróság az immár átdolgozott határozattervezet tárgyalását.
     Fekete János és Marjai József március 15-én átvette a magas állami elismerést, mindketten a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést kapták.
     A Németországban élő Mosonyi Emil Kossuth-díjas vízépítőmérnök, akadémikus - aki még a negyvenes években kidolgozott egy elgondolást a nagymarosi vízi erőműre - betegsége miatt nem tudta átvenni a Széchenyi-díjat.
     A történtek után Fekete János kijelentette: "a kézfogáshoz két ember kell, ha ő nyújtja a kezét, elfogadom, ha nem nyújtja, akkor nincsen kézfogás".
     Szabad György először csak annyit mondott: "a kezek nem találkoztak". Arra a kérdésre, ez azt jelenti-e, hogy az ő részéről nem volt szándékos, hogy elmaradt a kézfogás? - azt mondta, hogy "ez egy hosszú beszélgetésnek lenne az eredménye, ha meg tudnám ezt fogalmazni pontosan".
     A köztársasági elnök júniusban, megválasztásának első évfordulóján a Magyar Televízió Az Este című műsorában úgy fogalmazott: március 15-én az elmaradt kézfogás az állami kitüntetésben részesülő Fekete János közgazdásszal "szerencsétlen esemény" volt. Mint mondta, nem akart senkit személyesen megbántani. Hozzátette: ez azonban eltakarta a valódi eseményt, azt, hogy "itt volt egy nagyon fontos elvi és értékkérdés, hogy vajon ki lehet-e tüntetni olyanokat, akik nem ennek a rendszernek, hanem a másik rendszernek voltak a támogatói (...)". Arra a kérdésre, hogy vajon ma már kezet nyújtana-e Fekete Jánosnak, az államfő igennel felelt.


Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának