Hírek (2006)
Október 22., vasárnap


Október 23. – Mindszenty-portré az amerikai nagykövetségen

     Budapest, 2006. október 22., vasárnap (MTI) – Mindszenty József portréját ajándékozta Erdő Péter bíboros, prímás az Egyesült Államok nagykövetségének az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából. A festményt vasárnap leplezték le és adták át a budapesti nagykövetségen.

     "Azért tiszteljük őt, mert kiállt a szólás- és vallásszabadság mellett. Tiszteljük rendíthetetlen hitét. A példája inspirációt jelent azok számára, akik ma a szabadságért küzdenek" – méltatta Mindszenty József bíborost April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.
     "Az 1956-os forradalom és szabadság harc ötvenedik évfordulójának elérkeztével a magam és az egész magyar katolikus közösség nevében hálás köszöntet mondok azért a védelemért és vendégbarátságért, amelyet Miindszenty bíboros úr számára nyújtott. (…) Ugyancsak köszönetet mondok a magyar menekültek befogadásáért" – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
     Erdő Péter elmondta: köszönete jeléül adja át a Mindszenty Józsefről készült portrét, amely Gyémánt László alkotása.
     April H. Foley rámutatott, hogy a kép a nagyköveti dolgozószobába kerül, ahol a bíboros tizenöt évig élt száműzetésben 1956. november 4-e után.
     Az eseményen beszédet mondott George Pataki, New York szövetségi állam kormányzója, az ,56-os amerikai elnöki küldöttség vezetője. A politikus hangsúlyozta, hogy 1956 nem csak a magyaroknak, hanem a világ számos országában élőknek fontos esemény volt, mert felfedte azt a hazugságot, amelyet a Szovjetunió jelentett.
     Hiller István oktatási és kulturális miniszter beszédében fontosnak nevezte, hogy mind a szemtanúk, mind a fiatalok emlékezetében megmaradjon az ,56-os forradalom.
     Az eseményen részt vett az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára felállított amerikai elnöki küldöttség is. A csoport tagja a budapesti nagykövet mellett Peter K. Gogolak, a New York Giants magyar származású volt amerikaifutball-sztárja, valamint a szintén magyar származású Steven F. Udvar-Hazy, az International Lease pénzügyi társaság elnök-vezérigazgatója.
     Mindszenty József a fővárost elfoglaló szovjet csapatok elől 1956. november 4-én menekült az Egyesült Államok nagykövetségére, ahol 15 éven át volt "félfogságban". Hosszú belső emigrációjának a megváltozott világpolitika és a vele változó vatikáni keleti politika vetett véget. Vatikán, Washington és a magyar kormány megegyezése nyomán 1971. szeptember 28-án Rómába utazhatott.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának