Hírek (2006)
Október 22., vasárnap


Október 23. - Ökumenikus istentisztelet a fővárosi Szent István-bazilikában

     Budapest, 2006. október 22., vasárnap (MTI) - Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából ökumenikus istentiszteletet tartott a magyarországi katolikus, a református és az evangélikus egyház vasárnap Budapesten, a Szent István Bazilikában.

     A zsúfolásig megtelt bazilikában Erdő Péter bíboros, prímás, Bölcskei Gusztáv püspök, református zsinati elnök és Ittzés János evangélikus elnök-püspök mondtak imádságot.
     Erdő Péter köszöntője után Bölcskei Gusztáv beszédében azt mondta, 1956-ban a forradalom résztvevői tenni próbáltak azért, hogy soha senki se hatalmaskodjon többé felettük. A püspök nehéznek nevezte a megemlékezést és az ünneplést, mert, mint mondta, most is "forró az ősz". Az istentiszteleten a zsoltárok, bibliai részletek és a püspökök imádságán túl a forradalom résztvevői is mondtak egy-egy könyörgést.
     Az egyházi vezetők imádságot mondtak az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlások áldozataiért is.
     Angelo Sodano bíboros, nyugalmazott vatikáni államtitkár, aki XVI. Benedek pápa legátusaként érkezett Magyarországra az ünnepi megemlékezésekre, átadta a katolikus egyházfő üdvözletét és áldását a jelenlévőknek.
     Beszédében Angelo Sodano hangsúlyozta, sok nemzet képviselői gyűltek össze Budapesten, hogy kifejezzék szolidaritásukat ebben az órában, mely oly sok fájdalmas emléket idéz fel. "Így tehát megújul a Szentszék és a magyar nemzet közötti intenzív kapcsolatok dicsőséges történelme, amely azzal kezdődött, hogy II. Szilveszter pápa több mint ezer évvel ezelőtt koronát ajándékozott" - mondta a pápai legátus.
     Úgy fogalmazott: "Most rajtatok a sor, kedves magyarok, hogy jól használjátok a szabadság nagy ajándékát". Erre vonatkozóan ma is érvényes a néhai II. János Pál pápának 1993-ban a magyarokhoz intézett figyelmeztetése - mutatott rá, amikor a pápa azt mondta: igaz, hogy befejeződött a totalitarizmus korszaka, amely diktatórikus eszközökkel elnyomta a vallást, azonban jelenleg "országotok egy fogyasztói mentalitás befolyása alatt áll és a hagyományos értékek fellazulása fenyegeti". II. János Pál üzenetében hozzátette, hogy fennáll az egyik függőségből a másikba való átmenet veszélye - emlékeztetett Sodano bíboros.
     Az ünnepség végén a bazilikában összegyűlt tömeg elénekelte a magyar Himnuszt. Az imádságon jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, valamint Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is.
     (FOTÓ)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának