Hírek (2006)
Október 22., vasárnap


Koszorúzás Budapesten a Bem-szobornál az 1956-os forradalom tiszteletére

     Budapest, 2006. október 22., vasárnap (MTI) - Több százan vettek részt vasárnap este a fővárosi Bem-szobornál az 50 évvel ezelőtti forradalom tiszteletére rendezett koszorúzáson; Sólyom László köztársasági elnök vezetésével százak indultak el korábban a Műegyetem elől a helyszínre.

     A Rákóczi Szövetség által szervezett idei "történelmi fáklyás menet" keretében százak vonultak át a Műegyetemtől a Bem térig, korhűen felidézve az 50 évvel ezelőtti eseményt.
     A menet élén felesége társaságában, testőrei gyűrűjében a köztársasági elnök haladt. Sólyom László, akit néhány utcasarkon taps kísért, s akitől többen kérték, hogy "adjon kegyelmet a politikai foglyoknak", hivatalos programja miatt csak az Erzsébet hídig tartott a tömeggel.
     A Rákóczi Szövetség és néhány ,56-os szervezet közös fáklyás vonulásán négy korabeli teherautó is kísért, amelyeket zsúfolásig megtöltöttek a menet résztvevői. Az első teherautó elején egy zászló formájú tábla volt látható, rajta a "Hazugok! Rablók! 1956 nem eladó" felirat. A másfél órás menet alatt folyamatosan a kormány leváltását követelő jelszavakat lehetett hallani, közöttük a "Gyurcsány takarodj!,", "Gyurcsányt a Dunába, a kormányt meg utána!", "Rendszerváltást akarunk!" szlogeneket.
     A Bem térhez érkező ünneplő tömeget tánc- és énekbetétekkel egybekötött program fogadta. A koszorúzási ünnep főszónoka Kalász Márton, az írószövetség elnöke volt.
     Az 50 évvel ezelőtti eseményeket felidézve, az írószövetség szerepvállalását is kiemelve, szólt a mai belpolitikai helyzetről is. "Azzal azért ne áltassuk, épp ezekben a napokban egymást, hogy bármely bólintóra úgy kellene felnéznünk, mint hajdan Deák Ferencre. A lőtt sebek hegednek (...) , aki jóvátenni akar, a benső sebekhez értsen, ne szakítsa fel gőgből, szellemeskedésnek vélt butaságból sem újra meg újra (őket)" - mondta.
     A rendezvény végén a 3 ellenzéki párt és több szervezet képviselői koszorút helyeztek el a Bem-szobornál.
     (FOTÓ)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának