Hírek (2006)
Október 22., vasárnap


Október 23. - Az osztrák államfő szerint nem volt hiábavaló az 1956-os forradalom

     Budapest, 2006. október 22., vasárnap (MTI) - Az 1956-os forradalom és szabadságharc nem volt hiábavaló: igazolta a magyar nép bátorságát és szabadságszeretetét - mondta az osztrák köztársasági elnök vasárnap este Budapesten.

     1956 katonai győztesei végül morális vesztesek lettek, hiszen amit 1956-ban véráldozat mellett vertek le, az 1989-ben már feltartóztathatatlan volt, és békés úton valósult meg - jelentette ki Heinz Fischer az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója tiszteletére a Magyar Állami Operaházban tartott díszelőadáson.
     Úgy fogalmazott: "a demokrácia végül mégis erősebb volt, mint a diktatúra. Ma ötven évvel 1956 októbere után Magyarország az európai család egyenjogú, megbecsült tagja".
     Az osztrák politikus szerint a történelemből egyebek közt azt tanulhatjuk, hogy egyik párt sincs a kizárólagos igazság birtokában, a pártok fontosak, de az ország még fontosabb.
     Hozzátette: a jó és rossz közötti határ nem a demokratikus pártok között húzódik, hanem az egyes emberek között, sőt néha egy emberen belül is meg lehet találni ezt a határt.
     Heinz Fischer elmondta, 1945 óta Ausztria fejlődését az tette lehetővé, hogy levonták a múlt téves lépéseinek tanulságait, például azt a felismerést, hogy demokráciában a politikai ellenfél nem ellenség.
     A köztársasági elnök azt mondta: ma is büszke arra, hogy 1956-ban megnyílt az osztrák határ, és "közel kétszázezer ember menekülhetett Magyarországról a szabadságba".Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának