Hírek (2006)
Október 22., vasárnap


JAVÍTÁS - Október23. - Dávid Ibolya: több felelősség, több türelem


Felhívjuk előfizetőink figyelmét, hogy a 18:33 órakor kiadott, Október23. - Dávid Ibolya: több felelősség, több türelem című anyagunk 6. bekezdésének 1. mondata helyesen:

     Fónay Jenő, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (Pofosz) v o l t elnöke - aki a nap folyamán a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét vette át - a Széna téri harcok egykori résztvevőjeként felidézte, hogy akkor gyerekemberek és idősek is fegyvert kértek és harcolni akartak, megállították a világ legerősebb hadseregét, hogy ne tudjon továbbmenni.

JAVÍTOTT VÁLTOZAT - Október23. - Dávid Ibolya: több felelősség, több türelem
     Budapest, 2006. október 22., vasárnap (MTI) - "Több felelősség, több türelem, ez ma a nemzet érdeke" - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke vasárnap, a budapesti Széna téren pártja október 23-i megemlékezésén annál az emlékműnél, amelyet az MDF kezdeményezésére állítottak fel 1989-ben a Széna téri harcosok emlékére.
     Az MDF elnöke szerint történelmünk során sokan életüket áldozták hazájuk szabadságáért, ma viszont többen boldogulásunkat és jövőnket áldozzák saját céljaikért.
     Hozzáfűzte: 2006-ban a belátás, az összefogás hiánya, a demokrácia játékszabályainak be nem tartása nagyobb károkat okoz, mint sok-sok Molotov-koktél.
     Dávid Ibolya szerint 1956 mai üzenete az, hogy meg kell fogalmazni végre a nemzeti felemelkedés közös nevezőjét, azt a nemzeti minimumot, amely képessé tesz bennünket a magyarság érdekeinek érvényesítésére, itthon, Európában és a nagyvilágban - ez lenne az igazi hazafiság.
     Az MDF elnöke úgy vélekedett, hogy a történelmi hazugságok még generációkon keresztül fognak károkat okozni, és ezek az 1956-ot követő évtizedekben alakultak ki, amikor először megtorlás, félelem, utána pedig "olcsón vett gulyáskommunizmus" volt.
     Fónay Jenő, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (Pofosz) volt elnöke - aki a nap folyamán a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét vette át - a Széna téri harcok egykori résztvevőjeként felidézte, hogy akkor gyerekemberek és idősek is fegyvert kértek és harcolni akartak, megállították a világ legerősebb hadseregét, hogy ne tudjon továbbmenni. Akkor - tette hozzá - látták az ellenfelet, a szovjet tankokat, ma viszont - ha látszik is az ellenfél - "nem kapaszkodunk össze".
     Almássy Kornél országgyűlési képviselő, az MDF budapesti szervezetének elnöke ugyancsak arra mutatott rá, hogy 1956-ban olyan különböző nézetű emberek, mint Nagy Imre, Tildy Zoltán, Pongrácz Gergely közös ügyért tudtak cselekedni. A politikus hiányolta az 1956-os Petőfi-körre jellemző kritikus értelmiségi szemléletet, mivel véleménye szerint ma szinte nincs olyan értelmiségi, akinek az álláspontját ne az "üléspontja" határozná meg, és ne magyarázná ki a neki jobban tetsző politikust, akármit csinál.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának