Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját a Kossuth Lajos téren

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Katonai tiszteletadással, a Himnusz hangjaira vonták fel a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren, hétfőn délelőtt az 1956-os forradalom 50., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 17. évfordulóján.

     Az ünnepélyes zászlófelvonás előtt Sólyom László államfő díszszemlét tartott.
     Az 50. évforduló tiszteletére hazánkba érkezett külföldi államfők, miniszterelnökök, vezető politkusok a parlament főbejárata előtti lépcsőn sorakoztak fel.
     A hagyományos ceremónia új eleme, hogy a külföldi vendégek tiszteletére a történelmi zászlók mellett megjelentek a meghívottak államainak lobogói is.     
     Az ünnepségen részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Jelen voltak a diplomáciai testület és az egyházak képviselői is.
     Az ünnepélyes zászlófelvonást közvetlenül megelőzően a Kossuth tér Nádor utcai oldalán a tüntetőket egészen a tévészékház mögötti területre szorították ki. A Kossuth tér másik oldalán, a Falk Miksa utcánál hangos kiabálások hallatszottak: "Gyurcsány, takarodj", "Ünnepelni akarunk!". A rendőrök néhány perc elteltével kiszorították innen a tiltakozókat.
     Ezzel egy időben a Markó utcában összegyűlt nagyobb csoportnyi embert szólították fel a rendőrök távozásra.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának