Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját a Kossuth Lajos téren - FRISSÍTETT (új: részletek)

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Katonai tiszteletadással, a Himnusz hangjaira vonták fel a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren, hétfőn délelőtt az 1956-os forradalom 50., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 17. évfordulóján.

     Az ünnepélyes zászlófelvonás előtt Sólyom László államfő díszszemlét tartott.
     Az 50. évforduló tiszteletére hazánkba érkezett külföldi államfők, miniszterelnökök, vezető politikusok a parlament főbejárata előtti lépcsőn sorakoztak fel. A hagyományos ceremónia új eleme volt, hogy a külföldi vendégek tiszteletére a történelmi zászlók mellett megjelentek a meghívottak államainak lobogói is.
     Az ünnepségen az államfő mellett részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Jelen voltak a diplomáciai testület és az egyházak képviselői is.
     Az eseményen az öt legfőbb magyar közjogi méltóság fehér rózsát tett a téren álló ,56-os emlékmű talapzatához hajtogatott, nemzeti színű zászlóra. Ezt követően a külföldi vendégek - államfők, kormányfők, delegációvezetők - helyezték el a megemlékezés és a tisztelet virágait, majd országuk zászlaja alatt sorakoztak fel.
     A rendezvényen 47 ország képviselői voltak jelen, köztük a norvég király, a luxemburgi nagyherceg, a belga herceg, tizennyolc államfő, két miniszterelnök, több parlamenti elnök, miniszter, nagykövet. Elhelyezte a megemlékezés virágát az Európai Bizottság elnöke, a NATO és az Európa Tanács főtitkára, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának és az ENSZ menekültügyi főbiztosságának képviselője, valamint New York Állam kormányzója is.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának