Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Sólyom László államfő kétoldalú megbeszélést folytatott az ukrán és a portugál elnökkel

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Sólyom László köztársasági elnök kétoldalú megbeszélést folytatott az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának ünnepségein résztvevő ukrán és portugál köztársasági elnökkel hétfőn - tájékoztatta Gulyás András, az elnök külpolitikai tanácsadója az MTI-t.

     Viktor Juscsenko ukrán elnök a megbeszélésen tájékoztatást adott országa helyzetéről, különös tekintettel azokra a törekvésre, amelyek az Európai Unióval való kapcsolatokat illeti - mondta el a külpolitikai tanácsadó.
     Sólyom László támogatásáról biztosította az ukrán integrációs törekvéseket, és hangsúlyozta, hogy Ukrajna jó teljesítménnyel, egyértelmű üzenetekkel tudja jelezni az euroatlanti elkötelezettségét.
     Viktor Juscsenko tájékoztatást adott az év eleji energetikai válsággal kapcsolatos törekvéseikről, és a hosszú távú elképzelésekről, amelyek az európai energetikai együttműködés szempontjából is fontosak lehetnek. Gazdasági és kulturális együttműködés is napirenden volt a megbeszélésen - fogalmazott Gulyás András.
     Elmondta, hogy a közeljövőben Tarasz Sevcsenko és Petőfi Sándor költeményeiből közös kétnyelvű kiadás jelenik meg. A kötethez a két elnök ír előszót.
     Gulyás András hozzátette: magyar részről megerősítették Viktor Juscsenko jövő évre szóló magyarországi meghívását.
     Sólyom László szintén négyszemközti megbeszélést folytatott Anibal Cavaco Silva portugál köztársasági elnökkel, aki az Európai Unióhoz történt portugál csatlakozás tapasztalatait osztotta meg a magyar köztársasági elnökkel.
     A portugál elnök hangoztatta, nagyon fontosak a gazdasági reformok, amelyek nélkül Magyarország nem nézhet szembe a globális kihívásokkal, de a reformokhoz fontos a politikai stabilitás is.
     Portugália húsz évvel ezelőtt csatlakozott az EU-hoz, akkor Anibal Cavaco Silva több cikluson át volt az ország miniszterelnöke, így konkrét tapasztalatai vannak az unióhoz való csatlakozásról.
     Gulyás András beszámolója szerint a portugál köztársasági elnök elismerte, hogy Portugália csatlakozásakor a nemzetközi helyzet és az unió helyzete is lényegesen könnyebb volt, azonban hangsúlyozta, hogy az új tagországok csatlakozása újfajta érzékenységet hozott a közösségbe, ami fontos és befolyásolhatja a régi tagországok viszonyulását is.
     A két fél röviden értékelte az Európai Unió alkotmányos szerződéssel kapcsolatosan kialakult helyzetet - mondta Gulyás András. A portugál elnök tájékoztatott arról, hogy a tervezett közös német-portugál-szlovén elnökség idején ezzel kapcsolatban feltétlenül aktívan kívánnak tevékenykedni.
     A magyar államfő a portugál elnök támogatását kérte ahhoz, hogy a schengeni egyezményhez való csatlakozás ügyében támogatást kapjon Magyarország.
     Sólyom László a megbeszélésen megújította Anibal Cavaco Silva hivatalos látogatásra szóló meghívását, melynek időpontja még egyeztetés alatt van.
     A köztársasági elnök külpolitikai tanácsadója szerint a felek kitértek a "zöld elnökök" kezdeményezésére, amellyel kapcsolatban Portugália érdeklődést mutatott.
     Az aktuális belpolitikai helyzet csak "érintőlegesen" került szóba az elnökök megbeszélésén - mondta Gulyás András. A portugál elnök utalt arra, hogy országa korábbi tapasztalataiból ismeri a hasonló helyzeteket, és ebben a helyzetben a köztárasági elnökre különleges felelősség hárul.
     A tájékoztatás szerint Sólyom László délután szintén négyszemközti megbeszélést folytat José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével is.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának