Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Közösen ünnepeltek Debrecenben

     Debrecen, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Együtt ünnepelték Debrecenben az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 50. évfordulóját, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 17. évfordulóját a város közéletének szereplői.

      Az egyetem központi épületének aulájában együttes ülést tartott a Debreceni Egyetem (DE) szenátusa, Debrecen város önkormányzata és Hajdú-Bihar megye közgyűlése.
     Debrecenben 1956-ban hamarabb kezdődtek, gyorsabban követték egymást az események és hamarabb vezettek eredményre - idézte fel az 50 évvel korábban történteket Nagy János egyetemi tanár, a DE rektora.
     Utalt arra, hogy Debrecenben a budapesti eseményeket is megelőzve fogalmazták meg követeléseiket az egyetemi fiatalok. Majd hozzájuk csatlakozott a város munkássága, diáksága, vér nélkül győzött a forradalom. Megemlékezett arról is, hogy sajnos Debrecenben dördültek el először a fegyverek: az ÁVH-s sortűznek két halottja, három súlyos és három könnyű sérültje volt.
     Nem mindennapinak nevezte az együttes ülés tényét Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.
     Szerinte az 50. évforduló a legjobb alkalom arra, hogy bizonyítsa a megye, a város, az egyetem, s bizonyítsák a debreceniek, hogy a közös jövő, a demokrácia, az igazság érdekében tudnak együtt ünnepelni, gondolkodni.
     Rácz Róbert, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke az összefogás kapcsán kifejtette: sajnos manapság talán legkevésbé ez az összefogás jellemzi Magyarország közéletét, mindennapjait. Ugyanakkor a debreceni jó példa arra, hogyan lehet múltat, jelent, jövőt közös felelősséggel felvállalni, építeni - tette hozzá.
     Görömbei András akadémikus, Debrecen díszpolgára arról beszélt, hogy 1956-ban "a nemzeti összefogás olyan példáját mutatta a magyarság, ami a világtörténelemben is ritka".
     Az együttes ülés résztvevői az aulából a III. emeleti kerengőbe mentek, ahonnan 50 évvel ezelőtt elindultak a fiatalok. A történelmi helyszínen emléktáblát avattak. E. Lakatos Aranka és Szilágyi Imre alkotásán Nagy Gáspár sorai olvashatók: "Hogy a forradalom fénye és igazsága megmaradjon, ti segítsetek fiatalok".
     A résztvevők ezután az egyetem előtt meggyújtották a forradalmi emlékezés lángját, Székelyhidi Ágoston pedig - csakúgy 50 esztendővel korábban - az egyetem előtti lépcsőn felolvasta a debreceni fiatalok akkori 20 pontos követelését.
     Az ünneplők ezután emlékezőséta keretében elindultak az egyetemről a belvárosi Kossuth térre, ahol folytatódnak a debreceni megemlékezések.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának