Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - ünnepség a Parlamentben - Szili Katalin

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Szili Katalin megemlékező szavaival kezdődött meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepség hétfőn a Parlamentben. Az Országgyűlés elnöke a köszönet és tisztelet hangján szólt a forradalom hőseiről, a menekülő magyarokat egykor befogadó országokról is.

     "A magyar forradalom azt üzente a világnak, hogy a kommunizmus megdönthető. Azt, hogy a totális diktatúra nem történelmi adottság, hogy ahol zsarnokság van, ott újraszülethet a szabadság és demokrácia" - mondta a házelnök a Magyarországra érkezett külföldi államfők és miniszterelnökök jelenlétében.
     Szili Katalin kiemelte: a szovjet rendszer szellemi, politikai befolyását, megrendíthetetlenségének mítoszát alapvetően a magyarországi forradalom gyengítette meg. A lelkesedésnek és a kiállásnak számos formája élt együtt 1956 őszi Magyarországán - tette hozzá.
     A házelnök rámutatott arra, hogy a pesti srácok (vagyis a felkelők, akik e néven vonultak be a XX. századi magyar történelembe), a reform értelmiség, a munkástanácsok, a forradalmi vidék emlékeit megőrizték a résztvevők, archiválták a dokumentumok.
     "Tisztelettel adózunk azoknak az emigráns és hazai ,56-osoknak, a demokratáknak, akik a hivatalos történelemhamisítás évtizedeiben sem engedték ,56 emlékét elenyészni" - hangsúlyozta.
     Hozzátette: tisztelettel adózunk és köszönettel tartozunk a világ szinte felsorolhatatlanul sok befogadó országának, amelyek menedéket nyújtottak a szabadságharcot követő megtorlás elől menekülő honfitársainknak. Azoknak a demokratikusan, felelősen gondolkodó magyaroknak, akik nem féltek saját testi épségüket és életüket kockáztatni hazájuk felszabadításáért.
     "Múltunkat ismerni, azt bevallani kötelességünk. Az 1956-os forradalom és szabadságharc a maga tisztító erejével visszahelyezte Magyarországot Európa és a világ erkölcsi térképére" - mondta, hozzáfűzve: hogy erről az erkölcsi térképről többé sose csússzon le az ország, látnunk kell és egyben be is kell látnunk, hogy e reális múltkép nélkül nem lehet a jövőt építeni, szolgálni.
     Szili Katalin szerint 1956 olyan, ritka fejezete a magyar történelemnek, amely kétségtelenül a világtörténelem részévé vált. Erre legyünk büszkék - szólított fel. Hozzátette, arra is büszkék lehetünk, hogy a "sokszínű, sokhangú ,56" reményeiből mégis megvalósult a demokratikus köztársaság.
     A házelnök kiemelte: a magyar 1956 elvette annak a lehetőségét, hogy a hatalmak rendszere változatlan formában éljen tovább, az elemi forradalom alapjaiban rengette meg a korabeli világrendet, elsősorban a szovjet világ rendjét.
     Köszöntője után az Országgyűlés elnöke felolvasta az ENSZ főtitkárának üzenetét.



Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának