Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Gyurcsány: '56 a szabadság forradalma volt

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Az 1956-os forradalom a szabadság forradalma volt, 2006 a demokratikus vitákról szól - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn az Országház Felsőházi termében az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából magas rangú külföldi vendégek jelenlétében tartott Budapest '56 Szabadságfórumon.

     "1956 forradalma a szabadságról szólt. 2006-é a szabadság rendjéről, a demokráciáról. Nem arról, hogy legyen, vagy ne legyen demokrácia, hanem arról, milyen legyen a demokrácia. És ez a legfontosabb, ami 2006-ot megkülönbözteti 1956-tól" - mondta a kormányfő.
     Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, a szabadságfórumon elfogadandó nyilatkozat a szabadság értékéről, helyettesíthetetlenségéről és felelősségéről szól. Hozzátette: mindenkinek azt kívánja, legyen ereje nem megijedni a szabadság felelősségétől, időnként terhes, demokratikus vitáitól.
     "1956-os vitáink nem a múltról, hanem a jelenről szólnak. Arról, hogy kik vagyunk, milyen világot szeretnénk" - mondta a miniszterelnök.
     Mint fogalmazott, a barikádoknak két oldala van: a szabadságé és a diktatúráé. Gyurcsány Ferenc azt mondta, a haza azon az oldalon épült fel, ahol a zászlók lobogtak, és ahol vértanú lett a forradalom miniszterelnöke, Nagy Imre.
     "A népakarat bátor, misztikus egysége szüli a forradalmat, majd a forradalmi cél elérése a szabadság megszületése után az egységes népakarat, a demokrácia lényege szerint, összetevőire bomlik" - mondta a kormányfő, emlékeztetve arra, hogy 1956-ban és 1989-ben közös áramlatok találkoztak.
     A miniszterelnök felidézte, hogy a Time magazin 1956-os különszámának címlapján magyar szabadságharcosok szerepeltek. Hozzátette: arcuk egyben minden magyar ember arca, Nagy Imréé, Mansfeld Péteré, vagy Göncz Árpádé.
     A szabadságnak emberarca van - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: a szabadságvágy összeköt, de a demokrácia teremt rendet.
     A miniszterelnök, aki beszédében Budapestet a szabadság ötven ével ezelőtti fővárosának nevezte, köszönetet mondott a vendégeknek, amiért eljöttek a magyar fővárosba, és azt kívánta, mindenkinek legyen ereje ahhoz, hogy megerősítse a szabadság rendjét.
     "Erről szól '56 üzenete" - zárta ünnepi beszédét Gyurcsány Ferenc.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának