Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Elfogadták a Budapest ,56 Szabadság Nyilatkozatot

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Az országgyűlés ünnepi ülésén fogadták el hétfőn a Budapest ,56 Szabadság Nyilatkozatot.

     Az állami lobogó felvonását és a koszorúzást követően a Budapesten tartózkodó külföldi államfők, miniszterelnökök, miniszterek, nemzetközi szervezetek képviselői Sólyom László, köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin házelnök, Lomniczi Zoltán legfőbb bíró és Bihari Mihály Alkotmánybírósági elnök vezetésével a parlament épületébe vonulva először megtekintették a kupolacsarnokban kiállított szent koronát.
     A vendégek mintegy tíz perces tájékoztatás hallhattak a korona valamint a parlament épületének történetéről, majd Gyurcsány Ferenc angol nyelven invitálta a vendégeket a Felsőházi terembe.
     A teremben - a történelmi zászlók bevonulását után - az ülést vezető Szili Katalin házelnök köszöntötte a vendégeket, majd Gyurcsány Ferenc beszéde következett. A magyar miniszterelnök után José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke emelkedett szólásra.
     A beszédek után először magyarul Schell Judit színművész, majd angol nyelven Kulka János színművész olvasta fel a Budapest ,56 Szabadság Nyilatkozatot, amelyet a vendégek tapssal köszöntöttek. Ezt követően Szili Katalin bejelentette, hogy elfogadottnak tekinti a nyilatkozatot. A vendégek ezt szintén tapssal nyugtázták.
     Ezt követően kivonultak a történelmi zászlók, majd befejeződött az ülés.
     Az ünnepi ülésen Szili Katalin és Gyurcsány Ferenc a pulpituson, míg Sólyom László a terem közepén az első sorban foglalt helyet. Mögötte Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke ült.
     Az ünnepélyes eseményen megjelent a magyar kormány és a politikai élet több tagja. Így - egyebek mellett - jelen volt Göncz Kinga külügy, Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési, Szekeres Imre honvédelmi, Kiss Péter szociális és munkaügyi és Molnár Lajos egészségügyi miniszter. Részt vett az ülésen Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke is.
     A politikai élet ismert személyiségei közül Dávid Ibolya, az MDF elnöke, Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője, Kökény Mihály, Mécs Imre, Szabó Zoltán szocialista politikusok, Demszky Gábor, Budapest szabaddemokrata főpolgármestere is megjelent.
     A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) vezetői az előre jelzettnek megfelelően nem jelentek meg az eseményen.
     A mintegy háromnegyed órás ünnepi ülést követően a külföldi állami vezetők és a hazai vendéglátók közös fotózása következett, majd fogadást adtak a külföldi vendégek tiszteletére a Parlament Vadász és Delegációs termében.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának