Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Kósa Lajos: morál és erkölcs nélkül nincs jövő

     Debrecen, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Morál és erkölcs nélkül nem tudunk jövőt építeni, ez 1956 egyik legfontosabb üzenete - mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a város főterén rendezett ünnepségen, ahol előzőleg meggyújtották a forradalmi emlékezés lángját.

     Kósa Lajos szerint ha mi, mai magyarok belenézünk a tükörbe, amit 56 tart elénk, akkor nagyon ferde képet látunk, s ezért nem a tükör, vagyis 56 a felelős, hanem magunkat kell hibáztatni.
     Utalt arra, hogy az 1956-os forradalmat annak az MSZMP-nek a hívására verték le az oroszok, amely jogutódja volt az MDP-nek, s amelynek jogutódja a mai MSZP.
     A szónok furcsa helyzetnek nevezte, hogy most azok is emlékeznek, akik akkor a barikád másik oldalán voltak.
     "Itt vannak közöttünk, nehéz ezzel megbékélni" - tette hozzá Kósa Lajos, aki szerint a magyar demokrácia egyik legnagyobb pártja nem volt még képes szembenézni a múltjával.
     "Nem létezik demokrácia erkölcs nélkül" - tette hozzá a fideszes politikus, aki szerint addig felemás lesz 56 megítélése és ünneplése, amíg nem következik be a morális megújulás.
     Utalt arra, hogy Nagy Imre szembe tudott nézni azzal a múlttal, amit korábban képviselt.
     A fideszes politikus kifogásolta, hogy a mai magyar miniszterelnök a Kádár-rendszer "egyik legvéresebb kezű emberének" villájában lakik. Kijelentette: "nem lehet volt pufajkás az Országgyűlés képviselője".
     Kósa Lajos szerint nagy szüksége van Magyarországnak baloldali pártra, de nem lehet, hogy az a párt pénzben, vagyonban jogutódként magában hordozza 1956 eltiprását.
     Olyan országnak, amelyiknek nincs morális tartása, nincs jövője - fejezte be beszédét Debrecen polgármestere.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának