Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - ünnepség a Parlamentben - Barroso: hálásnak kell lennünk 1956 örökségéért

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Mindannyiunknak hálásnak kell lennünk az 1956-os magyar forradalom hőseinek örökségéért - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen hétfőn a Parlamentben. A politikus úgy értékelte a meghívást: a modern Magyarország elismeri az Európai Unió szerepét.
     

     "1956. október 23-án Magyarország és a magyarok a szabadságra szavaztak, és ebben reményt, emberi méltóságot ajánlottak, kínáltak fel egy egész nép számára" - mondta az Európai Bizottság elnöke a magyar közjogi méltóságok és a magas rangú külföldi vendégek előtt, hozzátéve: ezzel rendkívüli bátorságról tettek tanúbizonyságot, a következmények pedig mélyebbek és hosszabb távúak voltak, mint akkor bárki gondolta.
     José Manuel Barroso megfogalmazása szerint az 1956-os forradalom a tettek és a gondolatok forradalma volt, hősei egy jobb sorsért küzdöttek, felkelésükkel kinyilatkoztatták: szabadság nélkül az élet elviselhetetlen. Erre a bátor lépésre a kommunista válasz elnyomás, gyilkosság és hazugság volt - jelentette ki.
     Mint mondta, a forradalom meggyújtotta a szabadság fáklyáját. A tűz újra fellángolt 1968-ban a prágai tavasz idején, jelen volt, amikor diktatúrák megbuktak Görögországban, Portugáliában, Spanyolországban, és később inspirálta azokat is, akik a szabadságért küzdöttek és előidézték 1989-ben a berlini fal leomlását.
     Az európai politikus kiemelte: 1956 forradalma nyitotta meg az utat és alapozta meg az Európai Unió létrejöttét; korábban a kommunista diktatúrák megakadályozták Közép-Európa országait, hogy elfoglalják méltó helyüket az európai közösségben.
     José Manuel Barroso rámutatott arra, hogy a történelmi igazságtalanság ellenére ,56 forradalma a szabadságról és a demokráciáról szólt, olyan értékekről, amelyek nagyon fontosak az Európai Unió számára. Az Európai Bizottság elnöke szerint azonban ezeket az értékeket sosem szabad "tényként elfogadnunk", mert akkor veszélyeztetjük azokat. Példaként említette a szólás- és gondolatszabadságot.     
     A politikus kijelentette: ,56 hőseinek bátorsága új demokráciák megalapozásához és Európa újraegyesüléséhez vezetett, "sikerült begyógyítanunk a sebeket Európa arcán".
     José Manuel Barroso hozzátette, hogy Magyarország megtalálta saját magát, helyét az Európai Unióban, az ország által az elmúlt tizenhat évben elért érdemek alapvető fontosságúak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a reformoknak folytatódniuk kell; új lehetőségek állnak Magyarország előtt, amelyeket egységes célok alapján meg kell ragadni.
     "Magyarországra szüksége van Európának" - hangsúlyozta. Megfogalmazása szerint együtt kell lépnünk, hogy Európa nyitott, nagylelkű, eltökélt legyen, szembe tudjon nézni a kihívásokkal, meg tudja mutatni a világnak: lehetséges egy jobb jövőt építeni.
     "Ez olyan üzenet, amelyet az ,56-os hősök is magukénak vallhatnának" - mondta az Európai Bizottság elnöke, magyar nyelven hozzátéve: az Európai Unió köszönti a magyar hősöket.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának