Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - kiállítás nyílt a forradalom 50. évfordulóján a Műegyetemen

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Eredeti dokumentumok, fotók, korabeli újságcikkek bemutatásával idézi fel a Műegyetemen 1956. október 22-23-án lezajlott eseményeket az In Memoriam BME '56 címmel a forradalom kitörésének ötvenedik évfordulóján nyílt kiállítás az intézmény aulájában.

     A kiállítás része az 1956/57-es tanév I-IV. évfolyamos mintegy 6.000 nappali tagozatos hallgatójának névsora, amelyen a látogatók személyes jelenlétüket aláírásukkal rögzíthetik. Az 56-os események résztvevői, egykori diákok és oktatók, valamint hozzátartozóik íróasztalnál vethetik papírra visszaemlékezéseiket.
     Az 1956. október 22-i nagygyűlést, a 16 pont megfogalmazását megelőző napok-hetek forrongó hangulatát a korabeli sajtóanyagokra, az egykori hallgatók visszaemlékezéseire támaszkodva mutatja be a kiállítás. Az első két tárlóban elhelyezett dokumentumok, tankönyvek, fotók és tárgyi emlékek az 1950-es évek hangulatát tükrözik, s igyekeztek érzékeltetni az oktatás légkörét, a hallgatók mindennapjait is.
     Molnár Károly az egyetem rektora, felidézve az intézmény falai között 50 évvel ezelőtt zajlott forradalmi események hangulatát úgy fogalmazott: büszkék az elődökre, akik példát adtak emberség és magyarságból.
     Hozzátette: sokáig gondolkodtak azon, hogy folytassák-e a korábban megszokott ünnepi rendet vagy megemlékezésük legyen csak az egyetem belső ünnepe.
     A nyitott kapuval jelezni kívánják, minden jó szándékú embernek helye van itt ma is és a következő napokban is - közölte.
     Az ünnepségen koszorút helyeztek el az egyetem hősi halottainak emléktáblájánál, majd felavatták az 1956-os néma felvonulás emlékére emelt térplasztikát az alma mater kertjében.
     A kiállítás november 3-ig látogatható.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának