Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Ünnepség a Parlamentben - ÖSSZEFOGLALÓ

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Ünnepi ülést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából hétfőn a Parlamentben, ahol a megemlékező beszédeket követően elfogadták a Budapest ,56 Szabadság Nyilatkozatot.

     "Ötvenhat szelleme arra tanít, hogy egy ország, ha talpra áll önmaga védelmében, ha közösnek érzi a haza ügyét, képes felülemelkedni minden megosztó érdeken, nemzetté válik, és példát tud mutatni az egész világnak" - olvasható a rendezvényen felolvasott dokumentumban.
     A nyilatkozat tisztelgés a neves és névtelen hősök előtt, egyúttal közös felelősségre és közös munkára biztat annak a gondolatnak a jegyében: szabadnak születni ajándék, de szabadon élni és mások szabadságát tiszteletben tartani közös felelősség, közös kötelesség.
     Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke beszédében a köszönet és tisztelet hangján szólt a forradalom hőseiről, és a menekülő magyarokat egykor befogadó országokról is.
     "A magyar forradalom azt üzente a világnak, hogy a kommunizmus megdönthető. Azt, hogy a totális diktatúra nem történelmi adottság, hogy ahol zsarnokság van, ott újraszülethet a szabadság és demokrácia" - mondta a Magyarországra érkezett külföldi államfők és miniszterelnökök jelenlétében a házelnök.
     Hangsúlyozta: az 1956-os forradalom a maga tisztító erejével visszahelyezte Magyarországot Európa és a világ erkölcsi térképére", s hogy erről az erkölcsi térképről többé sose csússzon le az ország, látnunk kell és egyben be is kell látnunk, hogy e reális múltkép nélkül nem lehet a jövőt építeni, szolgálni.
     Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kiemelte: az 1956-os forradalom a szabadság forradalma volt, 2006 a demokratikus vitákról szól.
     "1956 forradalma a szabadságról szólt. 2006-é a szabadság rendjéről, a demokráciáról. Nem arról, hogy legyen, vagy ne legyen demokrácia, hanem arról, milyen legyen a demokrácia. És ez a legfontosabb, ami 2006-ot megkülönbözteti 1956-tól" - mondta a kormányfő.
     A miniszterelnök, aki Budapestet a szabadság ötven ével ezelőtti fővárosának nevezte, köszönetet mondott a vendégeknek, amiért eljöttek a magyar fővárosba, és azt kívánta, mindenkinek legyen ereje ahhoz, hogy megerősítse a szabadság rendjét. "Erről szól '56 üzenete" - zárta ünnepi beszédét Gyurcsány Ferenc.
     José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kiemelte, hogy mindannyiunknak hálásnak kell lennünk az 1956-os magyar forradalom hőseinek örökségéért.
     "1956. október 23-án Magyarország és a magyarok a szabadságra szavaztak, és ebben reményt, emberi méltóságot ajánlottak, kínáltak fel egy egész nép számára" - mondta a politikus, hozzátéve: ezzel rendkívüli bátorságról tettek tanúbizonyságot, a következmények pedig mélyebbek és hosszabb távúak voltak, mint akkor bárki gondolta.
     José Manuel Barroso rámutatott arra: 1956 forradalma nyitotta meg az utat és alapozta meg az Európai Unió létrejöttét; a hősök bátorsága új demokráciák megalapozásához és Európa újraegyesüléséhez vezetett.
     Magyarország megtalálta magát és helyét az Európai Unióban, az elmúlt tizenhat évben szerzett érdemei alapvető fontosságúak, de a reformoknak folytatódniuk kell; új lehetőségek állnak az ország előtt, amelyeket egységes célok alapján meg kell ragadni - hangoztatta a politikus, aki magyar nyelven szólva az egybegyűltekhez azt mondta: az Európai Unió köszönti a magyar hősöket. (FOTÓ)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának