Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Leleplezték Jean-Pierre Pedrazzini francia fotóriporter mellszobrát

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából leleplezték Jean-Pierre Pedrazzini, a Paris Match tudósítója mellszobrát hétfőn Budapesten, a Köztársaság téren.

     Catherine Colonna francia Európa-ügyi miniszter elmondta, hogy Jean-Pierre Pedrazzini mindenkit arra emlékeztethet, hogy "az igazság szolgálatának mindig ára van".
     A 60 centiméter magas bronzból készült mellszobor, Szabó Gábor szobrász alkotásának felállításával Svájc és Franciaország nemcsak előtte, hanem azok előtt a nők és férfiak előtt is tisztelegni szeretne, akik életüket adták az igazságért - fűzte hozzá.
     Moritz Leuenberger, a Svájci Államszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a fotóriporter fényképei 50 évvel ezelőtt az igazságot szolgálták, a valóságot mutatták meg. Szavai szerint a képek emlékeztethetnek a nem is olyan távoli múltra, alakíthatják a politikai öntudatot, illetve éles látást adhatnak a lelkiismeretnek.
     Jean-Pierre Pedrazzini, a fotóriporter unokaöccse arra hívta fel a figyelmet, hogy a képek a szabadságról és demokráciáról álmodó magyar nép jelleméről árulkodnak.
     Olivier Royant, a Paris Match szerkesztőségi vezetője emlékeztetett arra, hogy a "francia fiatalember Köztársaság téren bekövetkezett halála a budapesti események kihívásaira, brutalitásukra és az általuk kiváltott sokkra irányította a nemzetközi közvélemény figyelmét".
     Jean-Pierre Pedrazzini 1927-ben született Párizsban. 21 évesen került a Paris Match szerkesztőségébe. A magyar felkelés kezdetétől, 1956. október 23-ától fogva önként tudósított az eseményekről. Október 28-án fényképeket készített a mosonmagyaróvári sortűz áldozatainak temetéséről, majd Budapestre utazott.
     Október 30-án a Köztársaság téren készített felvételeket: amikor segítséget akart nyújtani egy sebesült fiatal tüntetőnek, két sorozat érte. A Péterfy Sándor utcai kórházba szállították, ahol azonnal megműtötték. A fotóriporter azt kérte, szállítsák Párizsba.
     November 8-án Neuilly-i Maillot Klinikán belehalt sérüléseibe.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának