Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - 1956-os emlékművet avattak Székesfehérváron

     Székesfehérvár, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire emlékeztető, a városban 1956. október 24-én elesettek nevét feltüntető emlékművet avattak hétfőn Székesfehérváron, az 56-osok terén.

     Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásának avatásán Román Károly, tanár, Székesfehérvár díszpolgára, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Országos Szövetségének egykori alelnöke emlékezett az 50 évvel ezelőtt történtekre.
     Mint mondta, utódaink, "akik nálunk messzebbre látnak majd, talán jobban megértik '56 üzenetét, a hősiesség és az önfeláldozás értelmét, mint a mai nemzedék. Nem fognak civakodni az örökségen, (...) megértik majd, '56 senki másé nem lehet, csak a nemzeté."
     Szavai szerint Lugossy Mária emlékműve egyszerre fejezi ki az önfeláldozó hősiességét, a kiszolgáltatottak tragédiáját és megrendült gyászt.
     Az avatóünnepségen résztvevők megkoszorúzták az emlékművet. A városi közgyűlés Fidesz frakciójának tagjai egy-egy szál virággal rótták le kegyeletüket.
     Nem vettek részt az ünnepségen a Fejér Megyei Közgyűlés tagjai, ők ugyanis az avatás időpontjában emlékünnepséget tartottak, s azt követően tisztelegtek az emlékműnél.
     A székesfehérvári önkormányzat által állított emlékművet fekete, csiszolt gránitkockákból készítette el a megbízást pályázaton elnyert művész, Lugossy Mária. A gránittömbökből rusztikus gránitfolyam tör elő és hömpölyög a tér felé, két oldalát pedig vízfüggöny szegélyezi.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának