Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Sólyom László államfő fogadta José Manuel Barrosót

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Sólyom László köztársasági elnök hétfőn parlamenti dolgozószobájában fogadta José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának ünnepségein vett rész - tájékoztatta Gulyás András, az államfő külpolitikai tanácsadója az MTI-t.

     Barroso a találkozón méltatta a budapesti megemlékezést, és imponálónak tartotta a külföldi résztvevők személyét és számát.
     Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a kibővített Európa jó dolog, és a bizottság támogatja Magyarország erőfeszítéseit a társadalmi és gazdasági előrehaladás érdekében.
     Az államfő köszönetet mondott az Európai Bizottság elnökének, hogy részt vett és beszédet mondott a Parlamentben a nemzeti ünnepen, továbbá biztosította az európai politikust, hogy Magyarország eleget tesz az uniós tagsággal vállalt kötelezettségeinek és a konvergenciaprogramot felelősen végrehajtja.
     A köztársasági elnök a megbeszélésen utalt arra, hogy Magyarországon magas az EU-támogatottsága. Felvetette, hogy néhány konkrét lépéssel ezt a rokonszenvet erősíteni lehet a magyar emberekben. Ezek egyike a schengeni övezet bővítésének kérdése - mondta Gulyás András.
     Az államfő kiemelte, Magyarország kiáll amellett, hogy 2007 októberétől az ország a schengeni övezethez tartozhasson, a csatlakozás elhalasztása súlyosan sértené az európai közösség négy alapelvének egyikét: a személyek szabad mozgását az unió területén.
     Az államfő hangoztatta, hogy a belső határellenőrzés eltűnése az EU-tagság előnyeinek látványos manifesztálódása lenne az új tagállamok számára. Sólyom László úgy fogalmazott: számára akkor áll helyre teljesen a világ rendje, ha a magyar-osztrák határon megállás, okmányok felmutatása nélkül juthat át a magyar uniós polgár.
     José Manuel Barroso biztosította az államfőt, hogy jogosnak tartja a magyar igényt, és mindent megtesz azért, hogy a schengeni övezethez való csatlakozást felgyorsítsa.
     A megbeszélésen szóba került a kukorica intervenciós felvásárlásával szemben támasztott feltételek megváltozása is. Sólyom László államfő jelezte a bizottsági elnöknek, hogy a magyar kormány ebben az ügyben az Európai Bírósághoz fordult, és személyesen is elfogadhatatlannak tartja a szabályok "menet közbeni" megváltoztatását.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának