Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Gyurcsány Ferenc és José Manuel Barroso megbeszélése

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - A magyarországi reformok folytatásának szükségességét hangsúlyozta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel folytatott hétfői megbeszélésén - közölte a Kormányszóvivői Iroda az MTI-vel.

     A közlemény szerint a magyar kormányfő válaszában megerősítette: a kormánypártok támogatása kellő politikai hátteret biztosít neki és a kormánynak ahhoz, hogy végigvigye a reformok politikáját, amelyen nem kíván változtatni.
     A munkatalálkozón Barroso köszönetet mondott a miniszterelnöknek, hogy az október 23-i emlékünnepségen a Parlamentben beszédet mondhatott, ezzel is emlékezve az 1956-os forradalomra és szabadságharcra.
     Az uniót és Magyarországot érintő szakkérdések között Gyurcsány Ferenc hangsúlyosan szólt arról, hogy a kukoricaintervenció kapcsán hozott minapi döntés Magyarország számára nem elfogadható, ezért a kormány megtette a szükséges jogi lépéseket.
     A magyar miniszterelnök és az Európai Bizottság elnöke áttekintették Magyarországnak a schengeni rendszerhez történő csatlakozásával kapcsolatos kérdéseket.
     Gyurcsány Ferenc a közlemény szerint kifejtette: fontos érdek, hogy Magyarország – amely felkészült a bevezetésére – az előre meghatározott 2007-es időpontban tagja lehessen a schengeni rendszernek, ami gyakorlati és szimbolikus szempontból egyaránt jelentős változást jelent a magyar állampolgárok számára az unió tagállamaiba történő utazáskor.
     Barroso bizottsági elnök az érveléssel egyetértve hangsúlyozta, hogy a szükséges feltételek megteremtésével a schengeni csatlakozás a lehető leghamarabb megvalósítható - áll a közleményben.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának