Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Megemlékezés a Corvin közben

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - A Bazilika elől átvonult tömeg jelenlétében tartotta 56-os megemlékezését az 56-os Magyarok Világszövetsége és a Corvin közi Bajtársi Közösség hétfőn kora délután, ahol Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt az egyik szónok.

     A politikus Pongrácz Gergelynek, a Corvin köz tavaly májusban elhunyt parancsnokának írt jelképes levelét olvasta fel. Ebben arról írt, hogy talán a forradalom és szabadságharc 100. évfordulóján sem mondhatjuk majd el, hogy a nemzet azonosan vagy legalább közel azonosan érez 1956-ról.
     Mint mondta: előbb-utóbb minden magyarnak azonosan kell éreznie 56-ról, éreznie kell, hogy elég volt a hazugságból, a félelemből, a jogfosztottságból, az idegenek rémuralmából.
     Ami ma történt, az gyalázat - mondta.
     A rendezvény elején felszólalt Takács András, a Kossuth tériek egyik szónoka, akik a hajnalban történt eseményeket elemezte, és szólt a tömeghez az 1956-os forradalmat követően halálra ítélt Wittner Mária, a Fidesz parlamenti képviselője is.
     A rendezvény ideje alatt a körúton, a villamosmegállókban és az úttesten is álltak az emberek, akik többször a szónokok szavába vágva azt skandálták, hogy induljunk, induljunk.
     A rendezvényen felszólalt Pongrácz Gergely testvére, Pongrácz Ödön, aki kifejezte tiszteletét a Corvin-közben összegyűlt emberek előtt. Mint mondta: a Corvin közben ma itt vannak azok is, akik 1956-ban életüket áldozták. Pongrácz Ödön az 56-os Magyarok Világszövetségétől a Pro Patria serleget vehette át az ünnepségen.
     A lengyel Poznan város képviselője is felszólalt a rendezvényen, aki azt mondta, hogy a lengyelek mindig a magyarokkal voltak. Úgy fogalmazott: "ma is a szabadságotokért harcoltok, ma itt Budapesten minden lengyel magyarnak is érzi magát".
     A rendezvény nem sokkal három óra után ért véget. Az emberek átvonultak az Astoria elé, ahová délutánra a Fidesz hirdetett nagygyűlést. Az Astoriához érve egy kisebb csoport tovább indult a Kossuth Lajos tér irányába.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának