Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Felavatták a műegyetemi emlékművet

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Felavatták a Műegyetem épületénél emelt 1956-os emlékművet hétfőn délután; a szoborcsoport az ,56-os szerveztek képviselőinek javaslatára készült.

     "Az 1956-os forradalom megrengette a világot. Csodálatos tizenhárom napja történelmet írt, világtörténelmet. (...) 1956 álma több mint harminc évig álom maradt, de örök időkre szolgáljon tanulságul arra, hogy a szabadság, az igazság és az emberi méltóság a legfontosabb értékek" - mondta Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az emlékmű avatásakor mondott beszédében.
     Emlékeztetett arra, hogy a Műszaki Egyetemen fogalmazták meg 1956 céljait, az épület elől indult útjára október 23-án a forradalom.
     Vizi E. Szilveszter szerint tizenhét évvel a rendszerváltás után és ötven évvel a huszadik század legbátrabb szabadságharca után is "nehéz teherként nyomja vállunkat a közös múlt".
     "Voltak, akik lövettek. Voltak, akik lőttek. És voltak, akiket lőttek. (...) Elmulasztottunk tisztán és őszintén szembe nézni ezzel" - mondta.
     Az eseményen felolvasták Sólyom László köszöntő levelét. A köztársasági elnök ebben kiemelte: 1956 örök erkölcsi példát adott a világnak. Az események óta két emberöltőnyi idő telt el, 1956 azonban még mindig nem vált nemzeti ünnepé - tette hozzá az államfő.
     A szobor leleplezését követően többek között mintegy tíz ,56-os szervezet képviselője koszorúzta meg az emlékhelyet.
     A Műegyetem rakparton tartott ünnepségen több százan vettek részt. A tömegben a néhány magyar nemzeti színű zászló mellett egy ausztrál lobogót is lehetett látni.
     A hétfőn felavatott alkotás félkör alakú, a közepén látható embercsoportból kiemelkedik egy több mint négy méter magas női alak. Az emlékmű jobb és bal szárnyán egy-egy felirat olvasható: "Az 1956-os forradalom bölcsője", valamint "Üdv néked ifjúság! Üdvöz légy magyar nép!".
     Az alkotókat Csíkszentmihályi Róbert szobrászt, illetve Schilling Róbert építészt az 56-os szervezetek által összeállított zsűri választotta ki. Az emlékhely kivitelezését a kormány 150 millió forinttal támogatta.
     Csíkszentmihályi Róbert Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, kiváló művész.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának