Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - 1956-os emlékszobrot avattak Kaposváron

     Kaposvár, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója tiszteletére emlékszobrot avattak Kaposváron, a Berzsenyi parkban hétfőn.

     Gera Katalin kaposvári szobrászművész A szabadság angyala című alkotásának avatásán Mádl Ferenc volt köztársasági elnök beszédében rámutatott: "a forradalom máig tartó élő történetében itt vannak az ezrek és ezrek, akik megjárták börtönt az üldöztetés és a menekült sors sokféle útját". Itt vannak, és élőben mondják azóta is a történelmet, a mártírokról, a miniszterelnökről, és sok száz társukról - fűzte hozzá.
     "A történelem a gondviselő kegyelmével igazságot szolgáltatott '56-nak" - hangsúlyozta Mádl Ferenc. Mint mondta: később Európa és a világ megértette 1956 üzenetét, s ez "fényessé tette megint '56 népének nevét és becsületét".
     Az adományozók, azaz az Amerikai Egyesült Államokban élő magyarokat tömörítő szövetség (Magyar Studies of Amerika) nevében Egervári Gyula elnök köszönetet mondott Kaposvár önkormányzatának, hogy "befogadta" az emlékművet, támogatta a szövetség szándékát, s eleget tett a kérésüknek, miszerint Nagy Imre mártír miniszterelnök szülővárosában, Kaposváron egy emlékszobrot állíthassanak fel az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján.
     A mintegy hat méter magas alkotás egy életnagyságú bronz nőalakot ábrázol, valamint egy több darabra tört, golyó ütötte márványoszlopból kiemelkedő, közepén lyukas nemzeti zászlót, a forradalom jelképét.
     A szobor Kaposvár belvárosában, egy patinás parkban emlékezteti az utókort az 1956-os forradalom és szabadságharc eszméjére.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának