Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - központi ünnepségek - ÖSSZEFOGLALÓ

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Ünnepi zászlófelvonással kezdődött el hétfőn délelőtt az 1956-os forradalom 50., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 17. évfordulója alkalmából tartott központi megemlékezés.

     A Kossuth Lajos téren, az Országház előtt katonai tiszteletadással, a Himnusz hangjaira vonták fel a Magyar Köztársaság lobogóját, majd magyar közjogi méltóságok - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke - és a hazánkba érkezett külföldi államfők, miniszterelnökök, vezető politikusok helyezték el az emlékezés virágait az ,56-os emlékmű talapzatához.
     Ezt követően, a Magyarországra érkezett külföldi államfők és miniszterelnökök jelenlétében ünnepi ülést tartottak a Parlamentben, ahol Szili Katalin házelnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és José Manuel Barroso európai bizottsági elnök megemlékező beszéde után elfogadták a Budapest ,56 Szabadság Nyilatkozatot.
     A dokumentum leszögezi: "Ötvenhat szelleme arra tanít, hogy egy ország, ha talpra áll önmaga védelmében, ha közösnek érzi a haza ügyét, képes felülemelkedni minden megosztó érdeken, nemzetté válik, és példát tud mutatni az egész világnak".
     Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke beszédében a köszönet és tisztelet hangján szólt a forradalom hőseiről, és a menekülő magyarokat egykor befogadó országokról is.     
     Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arról beszélt, hogy az 1956-os forradalom a szabadság forradalma volt, 2006. pedig a demokratikus vitákról szól. "1956 forradalma a szabadságról szólt. 2006-é a szabadság rendjéről, a demokráciáról. Nem arról, hogy legyen, vagy ne legyen demokrácia, hanem arról, milyen legyen a demokrácia. És ez a legfontosabb, ami 2006-ot megkülönbözteti 1956-tól" - mondta a kormányfő.
     José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kiemelte, 1956 forradalma nyitotta meg az utat és alapozta meg az Európai Unió létrejöttét; a hősök bátorsága új demokráciák megalapozásához és Európa újraegyesüléséhez vezetett.
     Kora délután több közjogi méltóság, köztük Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb bíróság elnöke, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke koszorúzott a budapesti Vértanúk terén, Nagy Imre mártír miniszterelnök szobránál.
     A forradalom bölcsőjének tekintett Műegyetemen délután emlékművet avattak, a forradalmat követő megtorlás áldozatainak nyughelyén, a Rákoskeresztúri sírkert 301-es parcellájánál pedig a külföldi vendégek helyezték el a tisztelet virágait.
     Kora este, fél hatkor fáklyás megemlékezéssel veszi majd kezdetét a Parlament épületénél az ünnepi műsor, amelyben felidézik október 23-a történelmi pillanatait, majd egy 6,5 méter átmérőjű fehér gömb felemelkedik a téren állók fölé. A gömbön egy táncművész egy 2-szer 7 méteres lyukas nemzeti zászlót emel a tér fölé, a Forradalom lángjának meggyújtása pillanatában.
     A láng fellobbanásakor a Himnusz, majd tűzijáték zárja az ünnepséget, miközben a Parlament Kossuth tér felőli homlokzatát fényekkel festik át.
     A Szabadság fényei című programot a két közszolgálati televízióadón nézhetik meg az érdeklődök - közölte a Kormányszóvivői Iroda kora délután. A közlemény szerint a programot megtartják az eredetileg tervezett időpontban, 17 óra 30 perckor, de a Kossuth tér lezárása miatt, biztonsági okokból, nézők nem mehetnek be a Parlament előtti területre sem.
     Az 1956-os központi emlékmű avatási ünnepsége a Felvonulás téren este fél nyolckor kezdődik a korábbi tájékoztatás szerint. A rendezvényen Bocskai T. József az ’56-os szervezetek képviseletében, valamint Kosáry Domokos, az ’56-os Emlékbizottság elnöke mond ünnepi beszédet.
     Az emlékművet jelképes időpontban, pontban "19.56"-kor, a "szabadság percében" avatják fel. Ekkor a téren egy ünnepi harang 56-szor kondul meg, és erre az időre szerte az országban egyperces megemlékezéseket tartanak. A jelenlévők egy-egy szál virágot helyezhetnek el az emlékmű talapzatánál.
     A Felvonulási téren este tíz órától éjfélig filmvetítést tartanak a Forradalom 13 napja címmel. A produkció korabeli híradó- és amatőr felvételek alapján idézi fel a forradalom napjait.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának