Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Több százan emlékeztek a szabad demokratákkal a 301-es parcellánál

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Több százan gyűltek össze a Rákoskeresztúri Újköztemető 301-es parcellájánál az SZDSZ megemlékezésén, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján hétfőn.

     A szózat meghallgatását követően Halda Alíz, volt szabad demokrata képviselő arról beszélt, hogy lélegzetelállítóan nagy tett volt, amire ez a nemzet 50 évvel ezelőtt vállalkozott. "Ugyanakkor az acsarkodást és gyűlölködést, amely most körülvesz bennünket - még ezt a nemzeti ünnepet is tönkre akarja tenni - nem lehet kibírni" - mondta.
     Véleménye szerint már a következő generációk dolga, hogy erős elszánással, józanul tisztább, nemesebb közéletet, gazdagabb, szolidárisabb társadalmat teremtsenek.
     A forradalom emlékét felidézni könnyű, megfogalmazni, újraélni nehéz - mondta Kuncze Gábor.
     Az SZDSZ elnöke szerint ki kell mondani: 1956 mindenkié, ha annyiféle volt is, ahány résztvevője, '56 egy volt és kikezdhetetlen.
     "1956 hősei olyan talapzatot építettek, és hagytak ránk örökül, melyre felépíthettük a rendszerváltást, és melyre felépíthetjük közös európai jövőnket, ez a tapasztalat nem vágható ketté, mert akkor megosztjuk a jelenünket és akkor megosztott lesz a jövőnk is" - mondta a politikus, hangsúlyozva, hogy nem hagyhatunk magunk után örökül ilyen mély megosztottságot.
     Véleménye szerint az egykori forradalmárok indulata megérthető, nekik tisztelet és megbecsülés jár, de nem fogadható el, hogy valakik napi politikai célok érdekében játszanak ezekkel az indulatokkal.
     Szavai szerint nem engedhetjük meg, hogy 1956 továbbra is a politika martaléka legyen, nem tűrhetjük, hogy az '56 körüli méltatlan viaskodások, történelmünk egyik legnagyobb és legdicsőbb eseményének emlékét továbbra is lejárassák a fiatal nemzedék előtt.
     Kuncze Gábor szerint a kormány elkövette azt a hibát, hogy a csendes, megdöbbent többségre nem figyelt. Hangsúlyozta: csak az igazmondás a természetes, ezért végérvényesen ki kell szállni abból a versenyből, ahol "a jobboldali hazugságok emelik a tétet".
     Hozzátette: nem szabad elhinni, hogy a parlament és a Kossuth tér harca a civilizáció összecsapása lehet.
     Az ünneplők közül erre valaki azt kiabálta: "békesség!".
     Kuncze Gábor gondolatmenetét folytatva közölte: csak a cinizmus hiheti civilizált beszédnek az üvöltést, észérvnek a lángra lobbanó kocsik fényét, demokráciának a társadalmi rettegést.
     "Ne higgyük el nekik, hogy megtehetnek bármit, és ne higgyük el magunknak, hogy megtehetnek velünk bármit" - fogalmazott, hozzátéve, hogy különben elvész, amit eddig felépítettünk.
     Az egybegyűltek, köztük az SZDSZ parlamenti frakciójának tagjai, ezt követően virágokat helyeztek el Nagy Imre sírjánál és az emlékműnél is.     
     A liberális rendezvényen rendzavarás nem történt, azzal egyidejűleg a parcellánál több megemlékezés zajlott, így például Halda Alíz beszéde közben néhány méterrel arrébb a Székely himnuszt énekelte emlékezők egy csoportja.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának