Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Felavatták Nagy Attila színművész szobrát Miskolcon

     Miskolc, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Az 1956-os forradalom és szabadságharc miskolci, egyik meghatározó szereplője, az akkor még országosan kevésbé ismert színész, Nagy Attila emlékének állított mellszobrot a miskolci önkormányzat a forradalom ötvenedik évfordulóján, az alkotást a művész lánya és fia leplezte le hétfőn.

     Rendkívül tehetségesnek, elszántnak nagy művészi erejűnek nevezte Nagy Attila színművészt beszédében Halasi Imre, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója.
     Elmondta: az 1956-ben a miskolci teátrumban Bánk bán szerepét megformáló nagyon fiatal színészben a sorsfordító napokban minden bizonnyal felmerült: "mit lehet ezzel a szereppel kezdeni, üzenni..., mit hordoz abban a történelmi, különleges pillanatban".
     Nagy Attila a forradalom idején "egyszerűen csak tette, amit a történelem elvárt tőle, (...) az akkori forradalmi pillanatok nagyjává vált, (...) talán ennek is köszönhető, hogy Miskolcon lényegesen kevesebb áldozatot követelt a forradalom" - mondta a színházigazgató.     
     Az 1956-ban színi pályája elején járó Nagy Attilát a forradalmárok Miskolcon a megyei munkástanács alelnökévé választották, a forradalom idején több helyütt szavalt, beszédeket mondott, a szabadságharc leverése után börtönbe zárták, 1961-ben szabadult.
     A Miskolci Nemzeti Színház Déryné-parkjában levő posztamensek egyikére elsőként kerül a színész, Balogh Géza szobrászművész megformálta mellszobra a forradalom ötvenedik évfordulójának napján, amelyet az önkormányzat vezetői mellett az MSZP, a Fidesz, az MDF, az SZDSZ és civil szervezetek képviselői is megkoszorúztak.
     Nagy Attila 1992. május 13-án váratlanul, 59 évesen hunyt el, tagja volt a rendszerváltozás után elsőként szabadon választott Országgyűlésnek, az MSZP országos listáján szerzett parlamenti mandátumot.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának