Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Fidesz-KDNP nagygyűlés - Wilfried Martens

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - A Fidesz és a KDNP október 23-i nagygyűlésének első szónokaként párhuzamot vont az Európai Néppárt elnöke 1956 és 2006 között: Wilfried Martens szerint az 50 évvel ezelőtti események üzenete a jelennek az, hogy szükség van a változásra.

     A politikus az Astoriánál összegyűlt több mint százezer nemzetiszínű és árpádsávos zászlókat lengető tömeg előtt azt mondta: a magyar forradalmat a szenvedélyes vágy és a bizalomvesztés vezérelte, a polgárok pedig elsősorban a hazugságok miatt veszették el bizalmukat. "A mostani zűrzavar is egy ember miatt van, ő az aki az országot politikai és elsősorban erkölcsi válságba sodorta azáltal, hogy félrevezette az embereket" - tette hozzá a politikus, akinek szavaira a tömeg hangos fújolással, füttyel és mondjon le kiáltásokkal reagált.
     Az Európai Néppárt elnöke szerint 1956 üzenete a jelen számára egyértelműen az, hogy lehetőség és szükség is van a változásra, azonban - folytatta - az is tisztán látható, hogy nem szabad erőszakos eszközökhöz nyúlni, hiszen az emberek soha nem is hinnének egy olyan változásban, amelyet valaki diktálna nekik.
     Magyarország nehéz helyzetben van, néhány területen már nem halogatható tovább a változás - tette hozzá a politikus, akinek angolul elmondott beszédét magyarra fordítva olvasták fel színpadon.
     Úgy vélte: 1956-ban szinte meg lehetet érinteni a szabadság szellemét, azelőtt azonban a kommunista rezsim meghamisította, eltitkolta a valóságot, mindenhol csak politikai hazudozás volt. Most is - válaszolták többen a tömegből.
     Wilfried Martems úgy folytatta: a mai magyar helyzetben a kormánynak nincs bátorsága szembenézni tényekkel, és nincs mersze az állampolgárok szemébe nézni, de tényekre is csak véletlenszerűen derül fény, amikor kiszivárognak az információk.
     A néppárt elnöke szerint a rendszerváltozásban nem a reformkommunisták, hanem az ellenzék olyan bátor tagjai játszották a főszerepet, mint Antall József és Orbán Viktor. Hozzátette: Orbán Viktor 1989 beszéde volt az, ami elindította a szabadságért és az emberi méltóságért folytatott demokratikus harcot.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának