Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - A magyar és a dán külügyminiszter megkoszorúzta a dán ENSZ diplomata mellszobrát

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Göncz Kinga külügyminiszter és Per Stig Möller dán külügyminiszter, aki országának az 1956-os forradalom 50. évfordulójára érkezett delegációját vezeti, hétfőn a Külügyminisztérium aulájában megkoszorúzta Povl Bang-Jensen, néhai dán ENSZ diplomata mellszobrát.

     A koszorúzása után Göncz Kinga 1956-os emlékérmet adott át Per Bang-Jensennek, a diplomata fiának.     
     Povl Bang-Jensen dán diplomata a magyar üggyel foglalkozó ENSZ-vizsgálóbizottság munkatársa volt, akit 1959-ben holtan találtak egy New York-i parkban. Halála körülményei máig tisztázatlanok. A diplomata interjúkat készített a forradalom után Magyarországról elmenekült emigránsokkal és forradalmárokkal. Az anyagok az ENSZ-jelentés alapjául szolgáltak.
     A jelentések nem illeszkedtek az akkori főtitkár, Dag Hammarskjöld politikájába, aki lényegében hátráltatta a magyar forradalom és az azt követő megtorlások vizsgálatát. Povl Bang-Jensent és szerepét a rákoskeresztúri temetőben egy emléktábla idézi.
     Göncz Kinga a koszorúzás után az MTI-nek elmondta: 1956-ban volt egy nagyon nagy reménye Magyarországnak, hogy a világ másik fele, amely nem a Szovjetunió, beavatkozik és segít. Mindemellett volt egy magárahagyottság érzés is Magyarországon - tette hozzá.
     Mint mondta, később azonban kiderült, hogy volt egy komoly szolidaritás Magyarország mellett is. Példaként emelte ki Povl Bang-Jensen dán ENSZ diplomata tettét, akinek, mint mondta, "fontosabb volt a valóság, mint a Szovjetunió felől érkező nyomás, hogy ne derüljenek ki a tények, és olyan tudósítás szülessen, mely nem ítéli el a Szovjetuniót".
     "Olyan fontos volt számára azoknak az embereknek a biztonsága, hogy az életével fizetett érte" - mondta Göncz Kinga.
     Megemlítette, hogy működik egy Povl Bang-Jensen társaság is Magyarországon, melynek édesapja, Göncz Árpád volt köztársasági elnök és Mécs Imre voltak a megalapítói.
     Elmondta azt is, a dán külügyminiszterrel többek között a nyugat-balkáni ügyekről, valamint Ukrajna EU-s csatlakozásáról tárgyalnak. Hozzátette: Dánia nagyon elkötelezett az EU-bővítés ügyében.
     Per Stig Möller dán külügyminiszter magyar kollégájának megköszönte a meghívást az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának magyarországi ünnepségeire. Kiemelte: bár Magyarország 1956-ban úgy érezhette, hogy egyedül van, mégis voltak olyan emberek, mint Povl Bang-Jensen. Véleménye szerint a dán diplomata hős volt, bár halálának körülményeit homály fedi.
     Per Bang-Jensen, a diplomata fia szintén méltatta édesapja tettét.
     Nagy András író, történész, aki tavaly októberben mutatta be a Bang-Jensen-ügy - '56 nyugati ellENSZélben című könyvét, mely a dán diplomata rejtélyes halálát kutatja, azt mondta az MTI-nek: Povl Bang-Jensen, akit nagyon sokan bírálták az ENSZ-en belül, pontosan érezte azt, amire nem volt bizonyítéka, mégpedig, hogy az ENSZ-en belül nem voltak biztonságban a titkos információk. Érezte, hogy a magyar ügyet vizsgáló ENSZ bizottság előtt tanúskodó forradalmárok élete csakugyan kockán forgott - tette hozzá.
     (FOTÓ)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának