Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - 1956-os emlékművet avattak Tatán

     Tatabánya, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Félbetört, lyukas zászlót ábrázoló emlékművet lepleztek le Tatán, az '56-os forradalomra emlékezve hétfőn.

     "A rendszerváltozáskor a politikai szabadságot úgy-ahogy nyélbe ütötték, de a szociális szabadság kivívásában a liberális elv csütörtököt mondott (...) a vagyonszerzés korlátlan szabadságának kimondására szorítkozott. A kíméletlen egyéni szabadság nem szabadság, csak lelketlen önzés és semmi köze '56-hoz. Így aztán nem a közszellem által összekötött szerves társadalomban élünk, hanem a népakarattól önmagát függetlenítő és a hatalmaskodók által agyongyötört tömegben" - mondta Michl József polgármester az emlékmű leleplezése előtt.
     Mint mondta, a sors "most nem vért kíván tőlünk, hanem a bensőnkben való rendteremtést". Rendet a fejekben, hogy ne váljunk konzumidiótákká, és a hazugságot hazugságnak tartsuk, ne az igazság elhallgatásának - tette hozzá.
     A szobor földre hulló, kettétört lyukas lobogót ábrázol, mely felvillantja a szabadságot, egyben megjeleníti a forradalom bukását. A közel öt méter magas krómacél plasztika oldalait az aláhulló zászló két fele alkotja, talapzata a már földre ért hullámzó anyag. A szobor formája kitárt kaput idéz, a meghasadt lobogó alatt át lehet menni az emlékmű közepén. A "Szabadság kapuja" című mű Szilágyi Bernadett alkotása.
     Szilágyi Bernadett 1951-ben született, Somogyi József tanítványa volt a Képzőművészeti Főiskolán. Közel húsz köztéri szobra áll Magyarországon. Szeptemberben Balatonfűzfőn avatták fel az ipari robbanások áldozatainak emlékére készített alkotását. (FOTÓ)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának