Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Fidesz-KDNP-nagygyűlés - Milován Sándor, Kárpáti György

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke szerint nem lehet addig átfogó, világos koncepció a határon túli magyarságról, amíg nem dől el, milyen Magyarországot építünk. Milován Sándor erről hétfőn Budapesten a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) nagygyűlésén beszélt.

     Sokszor elhangzik, hogy a magyar politika nem tud mit kezdeni a határon túli magyarsággal. Most az a szlogen, hogy támogassák a szülőföldön maradást - közölte a határon túli magyar politikus, akit 1956-ban, tizenévesen, társaival együtt a KGB letartóztatott röplapterjesztés miatt.
     Milován Sándor szerint ha a szülőföldön maradás átfogó stratégia része, akkor ez jól van, de ha csak a legfőbb irány akkor már más az olvasata. Magyarázatként hozzáfűzte: az egyik olvasta az lehet, hogy "adjunk nekik valamit és maradjanak ott, ahol vannak, mert úgy is csak a jobboldal szavazóbázisát hizlalják".
     Közölte: a másik olvasat szerint ez a politika azt üzenheti, hogy tartsanak ki, akkor is ha fogynak.
     Az alelnök szerint ha eldől az, milyen Magyarország lesz itt, akkor a határon túliaknak meg lesz a szerepe a nemzetben.
     Úgy vélte, a nemzet egy test és egy lélek, nem lehet határokkal elválasztani, még akkor sem, ha nemzetileg érzéketlen lett bizonyos dolgokra, példaként említette a kettős állampolgárságról tartott népszavazást. A tömeg a beszéd ezen pontján azt skandálta: "hazaáruló".
     Kárpáti György olimpiai bajnok vízilabdázó, az 1956-os melbourne-i olimpián győztes magyar csapat egykori tagja arról beszélt, hogy a szovjet válogatott elleni győzelmük az igazságtétel jelképévé nőtte ki magát.
     Hozzátette: "elhittük, hogy ha győzni tudunk, akkor még nincs minden veszve, akkor egyszer még otthon is visszanyerheti a magyar nép a szabadságát".
     Az egykori sportoló szerint egyértelmű volt számukra, hogy ki kell tartaniuk, hogy jó dolog győzelemre törekedni, becsülettel küzdeni. "Bármely okból csalni, és mint látjuk manapság hazudni helytelen és rossz dolog" - fogalmazott Kárpáti György. A tömeg ezután azt skandálta: "Börtönbe!".Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának