Hírek (2006)
Október 23., hétfő


1956 - Az ExperiDance-t a varsói Operában

     Varsó, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Az 1956-os magyar forradalom lengyelországi megemlékezései közül az ExperiDance Ezeregyév című történelmi szuperprodukciója az 1956-os megemlékezések sorában mind Katowicében, mind pedig Varsóban hatalmas sikert aratott.

     Varsóban az együttes a Teatr Wielki - a lengyel Operaház - színpadán lépett fel 2000 néző előtt, s az előadáson a szakma kiválóságai mellett a politikai és társadalmi élet elitje is képviseltette magát: megjelent Marek Jurek, a lengyel Szejm elnöke, Kazimierz Marcinkiewicz volt miniszterelnök, Varsó polgármestere, Józef Glemp bíboros, lengyel egyházfő, valamint több miniszter és államtitkár, illetve számos nagykövet. Magyar részről Harrach Péter, a Parlament alelnöke mondott ünnepi köszöntőt.
     Az ExperiDance óriási sikerére jellemző, hogy a közönség hosszú ideig nem engedte le a színpadról a művészeket, s felállva, percekig tartó vastapssal köszönte meg teljesítményüket.
     Mint Gordon István, a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója újságírók kérdésére elmondta: a meglehetősen nagy erőket megmozgató vendégszereplés nem jöhetett volna létre a varsói Nagykövetség és a szponzorok rendkívül hathatós támogatása nélkül. A varsói Magyar Kulturális Intézet fennállásának több mint hetven éve alatt először vállalkozott ilyen nagyszabású rendezvény megszervezésére úgy, hogy közben a forradalom 50. évfordulóját csaknem negyedszáz rendezvénnyel ünnepelte rendezőként, illetve társszervezőként.
     Az új épületbe költözött, s ott még meg sem nyílt Magyar Kulturális Intézetben egyébként vasárnap délben a művész jelenlétében megnyílt Pauer Gyula Tüntetőtáblák című kiállítása, amelyet a hatalom a 70-es években letiltott a kulturális élet porondjáról.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának