Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Fidesz-KDNP-nagygyűlés - Orbán népszavazásokat javasol a reformok ügyében

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Ügydöntő népszavazásokat javasolt a reformok ügyében Orbán Viktor a Fidesz és a KDNP október 23-i nagygyűlésén.

     A Fidesz elnöke az Astoriánál összegyűlt több mint százezres, nemzetiszínű és Árpád-sávos zászlókat lengető hallgatósága előtt azt mondta: kedden ügydöntő népszavazási kezdeményezéseket nyújtanak be a tanügy, az egészségügy, a nyugdíjak, a termőföld és a demokratikus garanciák kérdésében.
     A pártelnök szerint a tavaszi országgyűlési választásokon az emberek nem szavazhattak a valóság ismeretében, hazudtak nekik, becsapták őket, elvették tőlük a szabad választás jogát.
     "Meg kell hát adni az embereknek a lehetőséget, hogy szavazzanak arról, ami ma akaratuk ellenére történik, meg kell adni a lehetőséget, hogy szabadon döntsenek a jövőről, a reformokról. Igen, most egy demokratikus szavazás jelentheti a megoldást, (...) egy ügydöntő reformnépszavazás, amelyen az emberek most már valóban szabadon dönthetnek" - mondta Orbán Viktor, akinek szavait nagy ujjongás és taps fogadta.
     A Fidesz elnöke szerint a népszavazásokkal kiköszörülhetjük a magyar demokrácián esett csorbát, eldől "a hazugságra épülő kormányzás" sorsa is.
     Hozzátette: a népszavazás feloldja a cselekvőképtelenséget, megakadályozza a megélhetési válságot okozó pénzbehajtást és visszavezetheti Magyarországot a demokrácia útjára, ahonnan a hazugságok letérítették.
     Orbán Viktor szerint ez a megoldás nyugalmat fog teremteni és méltó 1956 szelleméhez. "Mi, 2006-os magyarok be fogjuk bizonyítani, hogy a demokrácia, amit mi alkottunk, képes a legsúlyosabb gondok megoldására. (...) A demokrácia kötelez, ez a 2006-os magyarok üzenete" - jelentette ki a pártelnök.
     A politikus hangsúlyozta: rossz eszközökkel nem lehet jó célt szolgálni, a cél sohasem szentesíti az eszközt, ezért kell elutasítani az erőszakot, ezért kell kitartani a demokrácia nehézkes szabályai mellett.
     Ugyanakkor úgy vélte: nem lehet tétlenül nézni, hogy a kormány lerontsa Magyarországot, hogy megélhetési válságot okozzon, üres színjátékot csináljon a parlamentből és erőszakkal törje le az emberek jogait.
     A pártelnök a beszéde elején az 1956-os forradalom európai és világtörténelemben betöltött szerepét hangsúlyozta. Mint mondta, a forradalom csoda volt születésében, kérészéletében és halálában is, és halálos sebet ejtett a kommunizmus világbirodalmán.
     Orbán Viktor beszéde után a Szózat és a Székely Himnusz eléneklésével ért véget a rendezvény.
     A műsorvezető, Rákay Philip azt kérte az emberektől, hogy a Kálvin tér, a Ferenciek tere és a Blaha Lujza tér felé hagyják el az Astoriát.
     A műsorvezető előzőleg felolvasott egy október 23-a alkalmából fogalmazott nyilatkozatot, amelyet a tömeg közfelkiáltással fogadott el. Ebben többek között az szerepel, hogy 1989 nem lehetett az 1956-os forradalom folytatása, mert elmaradt a szocialista rendszer bűneiért a felelősségrevonás.
     Orbán Viktor a beszédében szintén szólt arról, hogy a rendszerváltás felemásra sikeredett, mert elmaradt a felelősök számonkérése, és ez tette lehetővé, hogy a hazugság visszatérjen és eluralja az életet.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának