Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Fidesz-KDNP-nagygyűlés - Orbán: Orbán népszavazásokat javasol a reformok ügyében - ÖSSZEFOGLALÓ

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Ügydöntő népszavazásokat javasolt a reformok ügyében Orbán Viktor a Fidesz és a KDNP október 23-i nagygyűlésén.

     A Fidesz elnöke az Astoriánál összegyűlt mintegy százezres, nemzetiszínű és Árpád-sávos zászlókat lengető hallgatósága előtt azt mondta: kedden ügydöntő népszavazási kezdeményezéseket nyújtanak be a tanügy, az egészségügy, a nyugdíjak, a termőföld és a demokratikus garanciák kérdésében.
     A pártelnök szerint a tavaszi országgyűlési választásokon az emberek nem szavazhattak a valóság ismeretében, hazudtak nekik, becsapták őket, elvették tőlük a szabad választás jogát.
     "Meg kell hát adni az embereknek a lehetőséget, hogy szavazzanak arról, ami ma akaratuk ellenére történik, meg kell adni a lehetőséget, hogy szabadon döntsenek a jövőről, a reformokról. Igen, most egy demokratikus szavazás jelentheti a megoldást, (...) egy ügydöntő reformnépszavazás, amelyen az emberek most már valóban szabadon dönthetnek" - mondta Orbán Viktor, akinek szavait nagy ujjongás és taps fogadta.
     A Fidesz elnöke szerint a népszavazásokkal kiköszörülhetjük a magyar demokrácián esett csorbát, eldől "a hazugságra épülő kormányzás" sorsa is.
     Hozzátette: a népszavazás feloldja a cselekvőképtelenséget, megakadályozza a megélhetési válságot okozó pénzbehajtást és visszavezetheti Magyarországot a demokrácia útjára, ahonnan a hazugságok letérítették.
     Orbán Viktor szerint ez a megoldás nyugalmat fog teremteni és méltó 1956 szelleméhez. "Mi, 2006-os magyarok be fogjuk bizonyítani, hogy a demokrácia, amit mi alkottunk, képes a legsúlyosabb gondok megoldására. (...) A demokrácia kötelez, ez a 2006-os magyarok üzenete" - jelentette ki a pártelnök.
     A politikus hangsúlyozta: rossz eszközökkel nem lehet jó célt szolgálni, a cél sohasem szentesíti az eszközt, ezért kell elutasítani az erőszakot, ezért kell kitartani a demokrácia nehézkes szabályai mellett.
     Orbán Viktor előtt, a nagygyűlés első szónokaként Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke párhuzamot vont 1956 és 2006 között: véleménye szerint az 50 évvel ezelőtti események üzenete a jelennek az, hogy szükség van a változásra.
     A politikus azt mondta: a magyar forradalmat a szenvedélyes vágy és a bizalomvesztés vezérelte, a polgárok pedig elsősorban a hazugságok miatt veszették el bizalmukat. "A mostani zűrzavar is egy ember miatt van, ő az aki az országot politikai és elsősorban erkölcsi válságba sodorta azáltal, hogy félrevezette az embereket" - tette hozzá a politikus, akinek szavaira a tömeg hangos fújolással, füttyel és "mondjon le" kiáltásokkal reagált.
     A rendezvényen Milován Sándor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke és Kárpáti György olimpiai bajnok vízilabdázó, az 1956-os melbourne-i olimpián győztes magyar csapat egykori tagja is felszólalt.     
     A Fidesz nagygyűlésével egyidőben a főváros több pontján sorra zajlottak az összecsapások a tüntetők és a rendőrök között. A rendezvény végén, 17.30. körül a műsorközlő arra kérte az embereket, hogy a Kálvin tér, a Ferenciek tere és Blaha Lujza tér felé hagyják el a nagygyűlés helyszínét.
     Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának jelentése szerint ugyanakkor nagygyűlést követően a tömeg egy része, mintegy 3-5 ezer ember a helyszínen maradt. A résztvevők közül többen a Kálvin tér, illetve az Erzsébet-híd felé elhagyták a teret, ám sokan a helyszínen maradtak, és azt skandálják: "ÁVH", "Hazaárulók", "Gyurcsány, takarodj!".Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának