Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Emlékművet avattak Sopronban

     Sopron, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Emlékművet avattak az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója tiszteletére Sopronban, a Nyugat-Magyarországi Egyetem botanikus kertjében.

     Soltra E. Tamás szobrászművész alkotása fekete gránitból formált oszlop, benne egy fiatal férfialak.
     A zárványba fagyott emberi figura a küzdést, 1956 küzdelmét jeleníti meg - mondta a művész az MTI tudósítójának.
     A három méternél magasabb köztéri alkotást az egyetemi arborétum sziklakertjében állították fel. Az emlékművet körülvevő növények az oszlop fényes felületén visszatükröződnek.
     Az avatáson egykori soproni egyetemisták emlékeztek az októberi fényes napokra, majd a forradalom leverését követő eseményekre, amikor több százan - egyetemisták és oktatók - hagyták el az országot és menekültek Ausztriába.
     Nagy László erdőmérnök, a Zalaerdő Zrt. igazgatóságának elnöke beszédében rámutatott: bizonyára nem volt könnyű feladat a világ másik felén helyt állni, egzisztenciát építeni, elismerést szerezni. De a soproni sokoldalú és alapos képzés minden bizonnyal segített annak a 140 erdőmérnök hallgatónak, akik Kanadában fejezték be tanulmányaikat és sokat tettek az ottani erdőgazdálkodás színvonalának javításáért.
     Nagy László szólt azokról is, akik Magyarországon maradtak. Rámutatott: 1956 végén Sopronban maradni sem volt veszélytelen.
     Az emlékművet Faragó Sándor, az egyetem rektora avatta, majd a történelmi egyházaik képviselői ökumenikus szertartás keretében megáldották az alkotást.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának